• Onthulling informatietegel Prijs Publieke Ruimte 2017 voor wijkpark De Porre, foto (c) sogent

Wijkpark De Porre onthult informatietegel 'Prijs Publieke Ruimte 2017'

29 05 2017

Op 29 maart werd wijkpark De Porre in Gentbrugge uitgeroepen tot winnaar van de Prijs Publieke Ruimte 2017. Zoals elke laureaat ontving ook De Porre een grote betontegel waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code op de tegel kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project. De tegel werd op maandag 29 mei 2017 officieel ingehuldigd.

In Mechelen werd tijdens het Congres Publieke Ruimte de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. De onderscheiding ging voor het eerst naar de Stad Gent en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent, voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark.

Prijs Publieke Ruimte

Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte van de Voetgangersbeweging gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. De prijs is dan ook een erkenning voor goed opdrachtgeverschap.

'Door werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten kunnen steden en gemeenten veel bieden aan hun inwoners maar ook aan middenstand en horeca, investeerders en toeristen. Bovendien kan een doordachte inrichting van de openbare ruimte bijdragen om andere doelstellingen te halen op vlak van klimaat, gezondheid, citymarketing of mobiliteit.'

Tom Dhollander, juryvoorzitter Prijs Publieke Ruimte

Wijkpark De Porre: topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven

De genomineerde projecten voor de tiende Prijs Publieke Ruimte waren Spoor Oost (Antwerpen), de Kunstkerk Bossuit (Avelgem), De Porre (Gent), de Kapucijnenvoer (Leuven) en de Rik Wouterstuin (Mechelen). Het Gentse project kwam als uiteindelijke winnaar uit de bus.

'Het wijkpark De Porre is sinds 2014 een gevarieerde en gewaardeerde groene long van ruim een hectare in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge.'

Rudy Coddens, schepen van Openbaar Groen

De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren, waarna de Stad Gent de terreinen opkocht. Sogent herontwikkelde de site tot een wijkpark voorzien van een buurtcentrum en tegelijk werd basisschool De Sportschool uitgebreid. Voor het ontwerp van het wijkpark deed sogent een beroep op Buro Voor Vrije Ruimte in samenwerking met Vandriessche Architecten.

De jury van de Prijs Publieke Ruimte was onder de indruk dat alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven.

Eindelijk prijs voor Gent

In de tien jaar dat de Prijs Publieke Ruimte uitgereikt wordt, werd Gent maar liefst negen keer genomineerd. Met wijkpark De Porre kon de nominatie eindelijk verzilverd worden. Schepen Sven Taeldeman nam tijdens het congres in maart 2017 al de onderscheiding in ontvangst.

'We zijn bijzonder trots om zo vaak genomineerd te zijn geweest, maar toch bleef het gevoel hangen dat Gent een beetje de Poulidor van de Prijs Publieke Ruimte was. Door vandaag de onderscheiding te ontvangen, is die ban doorbroken. Vanaf volgend jaar is Gent gaststad voor het Congres Publieke Ruimte, wat voor ons bestuur een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan en te blijven investeren in een aantrekkelijke en warme stad.'

Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling

Zoals elke laureaat ontving ook wijkpark De Porre een grote betontegel, waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project. De tegel werd op maandag 29 mei 2017 ingehuldigd in het wijkpark.

'Als stadsontwikkelingsbedrijf streeft sogent steeds het best mogelijke ontwerp na voor elk project. Mede dankzij de vlotte samenwerking met de ontwerpers is dat hier bijzonder goed gelukt. De gerestaureerde fabrieksmuren, de koeltoren en de unieke stoomturbine zijn duidelijke referenties naar het verleden van deze plek. Het sportterrein en de twee avontuurlijke speelzones worden volop gebruikt door de jeugd uit de buurt. Samen met de prijs is dat het mooiste bewijs van kwalitatieve stadsontwikkeling.'   

Didier Nachtergaele, algemeen directeur sogent

Niet de eerste erkenning

Het is niet de eerste keer dat het wijkpark De Porre in de prijzen valt. In 2010 viel het project een eerste bekroning te beurt. Het Vlaams agentschap Natuur en Bos gaf het park de erkenning 'Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject'. In 2015 vervolgens wonnen Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte de Provinciale Architectuurprijs voor deze realisatie.

Woonontwikkeling

De fabriekssite De Porre heeft met de realisatie van het wijkpark de laatste jaren een grondige transformatie ondergaan. Maar ook het wijkcentrum De Porre en de uitbreiding van de basisschool De Sportschool behoren tot het projectgebied. De kers op de taart en de laatste fase van de omvorming van de voormalige industriële site is een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park. Voor de realisatie ervan gaat sogent nu op zoek naar een private partner.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus