• Voorontwerp van de voorgevel van het cohousingproject Tolhuislaan (c) Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur
  • Voorontwerp van de achtergevel van het cohousingproject Tolhuislaan (c) Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur
  • Voorontwerp: zicht op het dak van het cohousingproject Tolhuislaan (c) Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur
  • Voorontwerp: vogelperspectief op de achtergevel van het cohousingproject Tolhuislaan (c) Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur
  • Ontwerpschets voor het project cohousing Tolhuislaan
  • De vijf aanpalende krotten in de Tolhuislaan.

Cohousing Tolhuislaan

In 2011 kocht sogent vijf aanpalende krotten in de Tolhuislaan, vlakbij het centrum van Gent. Voor de ontwikkeling ging sogent op zoek naar een enthousiaste groep toekomstige bewoners. Het project van de Tolhuislaan werd zo het eerste cohousingproject door een overheidsinstantie geïnitieerd.

Cohousing

Sogent zet in op een hoge woonkwaliteit en wil het wonen in de stad betaalbaar houden voor gezinnen die binnen het bestaande woonaanbod steeds moeilijker hun gading vinden. Naast het aanbieden van bouwgronden en budgetwoningen, wil sogent ook nieuwe woonvormen stimuleren. In het bijzonder woonvormen die inspelen op het huidig woontekort en waarbij op een doordachte wijze wordt omgesprongen met ruimtegebruik en het delen van ruimtes.

Met de aankoop van deze panden, lanceerde sogent haar eerste cohousingproject. 

Cohousen is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij gezinnen naast hun eigen uitgeruste privéwoning ook enkele gemeenschappelijke ruimtes bewust delen. In een cohousingproject kennen de buren elkaar, leeft er een sociale dynamiek, maar blijft de privacy van elk gezin voldoende gerespecteerd. Door extra ruimtes te delen, zowel naar gebruik toe als naar kosten, kunnen de gezinnen zich soms meer comfort veroorloven dan het geval zou zijn mochten ze elk apart een woning bouwen. Denk maar aan het delen van een grote tuin, binnenspeelruimte, fietsberging, ontmoetingsruimte,…

De Tolhuizers 

De grootte en de vorm van dit perceel bleken ideaal voor een kleinschalig proefproject gemeenschappelijk wonen. Sogent ging daarom op zoek naar een groep van vier tot zes gezinnen die op dit perceel een kleinschalig stedelijk cohousingproject wou realiseren.

Groepen met alleenstaanden, koppels en gezinnen met kinderen kwamen in aanmerking. Gezinnen die graag wilden meestappen in het project, konden terecht op de begeleidings- en infosessies om een match te vinden met anderen die samen met hen een team wilden vormen.

Via een puntensysteem bepaalde sogent welke kandidaat-groep de krotten mocht kopen. ‘De Tolhuizers’ werden als eerste geselecteerd. Met hun maatschappelijk en ecologisch bewustzijn en goed georganiseerd engagement bleken zij ideaal om dit project te realiseren.

Een nette aanblik

‘De Tolhuizers’ kochten de woningen aan een voordelige prijs dankzij de steun van de Stad Gent. De krotten gaven de wijk een verloederd aanzicht en daarom werd een strakke timing in de verkoopsvoorwaarden opgenomen.

De bouwgroep koos een ontwerper uit een pool van architecten, samengesteld door sogent. Het werd Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur’. De architecten ontwierpen een project met als gemeenschappelijke ruggengraat een lange buitentrap. De trap is de verbinding tussen de intieme tuin, ingesloten in het bouwblok, en het weids dakterras, met zicht op de torens van Gent. De trap geeft ook toegang tot de zes private units op de verdiepingen. Aan de tuin worden de andere gemeenschappelijke ruimtes gelinkt: de polyruimte, de berg- en wasplaats en de fietsenstalling. Het ontwerp heeft oog voor stedelijk en compact wonen, maar met ruimte voor gemeenschap.

Architect
Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur
Samenwerking
Stad Gent - De Tolhuizers
Adres
Tolhuislaan 10
9000 Gent
België
Status
In uitvoering
Ligging