• De Heilig Hartkerk en het -plein voor de start van het project.
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De pastorie voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof
  • De Heilig Hartkerk en - plein voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof

Heilig Hartkerk en -plein

De kerk en het plein van het Heilig Hart in Sint-Amandsberg hebben het potentieel om een echte ontmoetingsplek te worden voor de buurt. Voor de herbestemming ervan gaat sogent op zoek naar een ontwerpteam. Dit project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’ rond de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg. Alles verloopt in nauw overleg met de bewoners en buurtpartners.

Allez, En Route!

Samen met de bewoners en heel wat buurtpartners neemt de Stad Gent de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg de komende jaren onder handen. Er is met het stadsvernieuwingsproject En Route plaats om pleinen, straten en parken te vernieuwen. Ook het sociale, culturele en handelsleven krijgen veel aandacht. De Stad wil met het stadsvernieuwingsproject En Route bijdragen tot een buurt waarin bewoners elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten en mee helpen bouwen aan hun wijk van morgen.

De voorbije jaren kwamen al heel wat ideeën rond stadsvernieuwing naar boven, van bewoners, van stadsmedewerkers, van experten. Daar is het Gentse studiebureau Maat-ontwerpers mee aan de slag gegaan. Het resultaat is een langetermijnvisie voor de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg, met vaak gedurfde dromen, wensen en ideeën. Deze visie kwam tot stand met medewerking van de Vlaamse Gemeenschap.

De omgeving van het Heilig Hartplein is één van de concrete ingrepen die sogent plant binnen ‘En Route’. Andere projecten van sogent zijn Cohousing Bijgaardehof en de Wasserij der Vlaanderen.

Heilig Hartplein, het kloppende hart van Dampoort

Het Heilig Hartplein is één van de focusplekken van En Route. Het plein zou het kloppend hart kunnen worden van de Dampoortwijk. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, die gemakkelijk bereikbaar is en waar plaats is om te ontspannen… kortom: een echt centrum! Het Heilig Hartplein, de Heilig Hartkerk zelf en de ruimte er omheen hebben alle troeven om deze rol te vervullen.

Sogent start nu de zoektocht naar een ontwerpteam dat samen met de Stad Gent deze herinrichting kan vormgeven. In een eerste fase kunnen geïnteresseerde ontwerpteams zich aanbieden. Vijf teams zullen geselecteerd worden op basis van hun kennis en ervaring met gelijkaardige opdrachten. Deze vijf teams maken in een tweede fase een wedstrijdontwerp op, waaruit het beste ontwerp kan gekozen worden.

Ruimte voor buurtparticipatie

De Stad rekent ook op de huidige bewoners van de wijk om het plein en de omgeving mee vorm te geven.  Begin januari 2017 lanceerde de Stad een oproep naar geëngageerde buurtbewoners om mee na te denken over de toekomst van deze plek in een buurtatelier. Daarnaast bevraagt de Stad samen met gespecialiseerde partners op dit moment zoveel mogelijk bewoners en betrokken partners over hun noden en wensen voor de buurt. In de zomer van 2017 wordt het plein tijdelijk omgetoverd: er komen zitbanken, groen, speelelementen, petanquebanen, een kiosk en een infopunt waar buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Die ontmoetingen dienen als inspiratie voor de ontwerper die het plan voor het plein en haar omgeving zal maken.

De vijf geselecteerde ontwerpteams zullen met deze noden en wensen rekening moeten houden wanneer ze een wedstrijdontwerp opmaken. De vijf ontwerpen zullen ook voorgesteld worden aan de buurtbewoners. Zij kunnen hun bedenkingen meegeven vooraleer er één ontwerp wordt uitgekozen. Heel het traject verloopt dus in voortdurend overleg met de bewoners en alle buurtpartners.

Over de mogelijke herbestemming van de kerk zal uiteraard nog overleg gepleegd worden met de kerkfabriek en het bisdom. Over een mogelijke herinrichting van de zone rond de kerk wordt overleg gepleegd met de eigenaars en gebruikers van deze gebouwen.

Timing

De eerste fase is gelanceerd. Tijdens deze fase konden ontwerpteams zich kandidaat stellen voor de opdracht. Uit deze kandidatuurstellingen worden vijf teams gekozen op basis van ervaring en referenties. Deze vijf teams zullen in de tweede fase elk een wedstrijdontwerp maken. Eind 2017 zullen de vijf wedstrijdontwerpen aan de buurt kunnen worden voorgesteld.

Architect
Maat-ontwerpers
Samenwerking
Stad Gent
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Ontwerpteam voor de herbestemming van de Heilig Hartkerk en het Heilig-...Lees meer
Einde van de proefopstelling op het Heilig HartpleinLees meer
Erfgoed en stadsvernieuwing gaan hand in hand op Open Monumentendag 2017Lees meer