• Het kinderdagverblijf De Bijendans, foto (c) sogent
  • Het kinderdagverblijf De Bijendans, foto (c) sogent
  • Leefruimte van het kinderdagverblijf De Bijendans, foto (c) sogent
  • Buitenruimte van het kinderdagverblijf de Bijendans, foto (c) sogent
  • Het kinderdagverblijf De Bijendans in opbouw, foto (c) sogent
  • Het kinderdagverblijf De Bijendans in opbouw, foto (c) sogent
  • Het voormalige stationsgebouw voor de renovatie, foto (c) sogent
  • Het voormalige stationsgebouw voor de renovatie, foto (c) sogent

Kinderdagverblijf De Bijendans

Het voormalig stationsgebouw in de Forelstraat werd door sogent gerenoveerd en uitgebreid tot het kinderdagverblijf De Bijendans.

In opdracht van het departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent werd het vervallen stationsgebouw aan de Forelstraat gerenoveerd en uitgebreid tot een kinderdagverblijf met 28 opvangplaatsen. 

In 2008 schreef sogent een architectuurwedstrijd uit en werd het team van CH-Architecten aangesteld. In maart 2013 vingen de werken aan en op 3 mei 2012 kon het kinderdagverblijf feestelijk geopend worden. De renovatie van dit gebouw maakt deel uit van de volledige herbestemming van de voormalige industriële Malmarsite in Sint-Amandsberg.

Een speels ontwerp

Een belangrijke troef van het kinderdagverblijf is de grote, hoge inkomhal. De hal doet dienst als foyer bij het onthaal van de kinderen, maar functioneert ook als verbinding tussen de ruimtes voor het personeel in het stationsgebouw en de ruimtes voor de kinderen in de uitbreiding. 

De toevoeging van speelse gekleurde accenten zowel binnen als buiten zorgen voor een frisse uitstraling en maken duidelijk dat het een gebouw voor kinderen betreft. De buitenspeelruimte wordt omzoomd door een houten lamellenstructuur.

Duurzaamheid

Het kinderdagverblijf is een duurzaam project. Het bestaand gebouw werd geïsoleerd met cellulosevlokken, de uitbreiding voorzien van een groendak. Er werd ook gebruik gemaakt van FSC hout. De warmwatervoorziening gebeurt via een zonnecollector en de verwarming zelf gebeurt met een gascondensatieketel.

Architect
CH-Architecten
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Forelstraat 147
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging