NTGent

In 2017 werd het stadstheater NTGent grondig gerenoveerd met het oog op modernisering. Sogent stond in voor de coördinatie van de werkzaamheden, die een deel renovatie en een deel nieuwbouw bevatten. De oude theatertechnische uitrusting werd vervangen en er kwam een nieuwe laad- en loskade aan de linkerkant van de Schouwburg.

Cultuur
Adres

Sint-Baafsplein - 9000 Gent

Partner

Stad Gent - Vlaamse Overheid

Status

Gerealiseerd

Architect

Sogent is sinds 2016 eigenaar van het NTGent. Om het verder gebruik van het gebouw als theater te verzekeren, voerden we in 2017 een grondige renovatie uit. De werken omvatten zowel een deel renovatie (theatertechnieken) als een deel nieuwbouw (laad- en loskade). Het Antwerpse bureau B-architecten stond in voor het ontwerp. NTGent kon het nieuwe speelseizoen 2018 - 2019 opnieuw aanvangen. Ook de laad- en loskade en alle andere werken werden dat najaar afgerond.

Moderne theatertechnieken voor een modern theaterhuis

De verouderde theatertechnieken werden vervangen. De trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, werd tot dan toe nog manueel bediend en werd vervangen worden door een volautomatisch systeem. 

Om dat mogelijk te maken, werd de toneeltoren leeggemaakt. De rollenzolder (de technische werkvloer) en de staalstructuur die zorgt voor de stabiliteit, werden afgebroken. Daarna werd een nieuwe staalconstructie in de toneeltoren ingebouwd en werden de nieuwe motoren en de trekken geïnstalleerd. 

Decorstukken vlot op scène

De stadschouwburg kreeg ook een nieuwe laad- en loskade. Om decorstukken en attributen tot op de scène te krijgen, werd voorheen de ingang in de Biezenkapelstraat gebruikt. Maar die ingang was te klein en erg onhandig in de nauwe straat.

De nieuwe laad- en loskade bevindt zich aan de zijgevel van op het Sint-Baafsplein. Zo kan een vrachtwagen  met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. Vrachtwagen én inhoud worden tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost kan worden en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Tot slot werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.

Met zorg voor het erfgoed

Het stadstheater is sinds 1986 beschermd als monument. De werken werden dan ook grondig afgestemd met de dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent en het agentschap Onroerend Erfgoed. Zo bleef een deel van de oude trekkenwand bewaard als getuige van de theatertechnieken uit de jaren '70 en vroeger. Bij de start van de grondwerken aan de kant van de aanbouw werd er ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd.