• Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Polyvalente ruimte bij oplevering, foto (c) sogent
  • Het wijkcentrum tijdens de renovatie, foto (c) sogent
  • Het wijkcentrum en de koeltoren tijdens de renovatie, foto (c) sogent
  • Plan voor de gelijkvloerse verdieping van het wijkcentrum, ontwerp (c) TV_111
  • Plan voor de verdieping van het wijkcentrum, ontwerp (c) TV_111
  • Binnenzicht van het wijkcentrum, ontwerp (c) TV_111
  • Perspectief op het wijkcentrum met zicht op de boomgaard, ontwerp (c) buro voor vrije ruimte en Vandriessche Architecten
  • 3D buitenaanzicht op het wijkcentrum, ontwerp (c) TV_111

Open Huis De Porre

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark en de uitbreiding van een basisschool. Een voormalige loods werd gerenoveerd tot wijkcentrum: Open Huis De Porre.

De gloriedagen van de Gentse textielindustrie

In de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, de Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide, bevond zich tot voor kort textielfabriek De Porre.

In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op. Zo'n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende haar eerste hoogtepunt in 1937, toen er 476 personen werkzaam waren. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In de jaren 1960 bereikte De Porre een nieuw hoogtepunt door de export naar 25 landen, waaronder zelfs Australië.

In 1980 moest de fabriek echter haar deuren sluiten. De Stad Gent kocht het complex op. Sindsdien werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub.

In functie van de toekomstige herontwikkeling van de site, werd het complex ondergebracht bij sogent. In 2008 en 2009 ging sogent over tot een opruim- en verhuisbeweging, waardoor de site terug grotendeels vrij kwam. Delen van de fabriek werden selectief gesloopt.

Voor elk wat wils

De herbestemming van de fabriekssite werd door sogent gecoördineerd. Er werd gekozen om ruimte te voorzien voor groen, woningen en enkele publieke functies.

Aan de Jules de Saint-Genoisstraat werd een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter gerealiseerd. De uitbreiding van de basisschool de Sportschool en de bouw van het nieuwe Open Huis De Porre behoorden ook tot de herbestemming. Eens de brandweer de site zal verlaten, komen er aan de Peter Benoitlaan nieuwe woningen met zicht op het wijkpark.

Ontwerpwedstrijd

Sogent probeert steeds het best mogelijk ontwerp na te streven voor elk stadsproject. Daarom werkt het stadsontwikkelingsbedrijf systematisch met architectuurwedstrijden. Deze wedstrijdformule maakt het mogelijk diverse ontwerpen voor dezelfde locatie met elkaar te vergelijken en uiteindelijk het beste ontwerp te kiezen. De deelnamegraad is meestal hoog. De competitie en het niveau van de ontwerpen bij gevolg ook. De organisatie van deze wedstrijden is arbeidsintensief, maar rendeert in finale kwaliteit.

Voor De Porre lanceerde sogent in 2010 maar liefst drie wedstrijden en dit voor het wijkpark, de uitbreiding van De Sportschool en voor het wijkcentrum.

Open Huis De Porre

Open Huis De Porre werd ondergebracht in een voormalige loods, gelegen langs de oude toegangsweg en naast de koeltoren. Na de ingebruikname van het nieuwe wijkcentrum werd het oude seniorenclubhuis gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van het wijkpark.

Open Huis De Porre, met een netto vloeroppervlakte van zo'n 350m², wordt ondertussen intensief gebruikt als polyvalent gebouw waarin de wijkbewoners, de jeugd en de senioren zich thuis voelen. Het omvat publiek sanitair voor het park, een polyvalente ruimte met ballenbaan, een polyvalente zaal met een verbruikszaal, een keuken, kantoorruimte en dit alles ondersteund met de nodige technische ruimten en bergingen.

Op basis van de wedstrijd duidde sogent het ontwerpteam van TV_111, de Tijdelijk Vereniging van aNNo-architec-ten, In-tense en architect F. Velghe aan voor de realisatie van het wijkcentrum.

Architect
TV_111: de Tijdelijk Vereniging van aNNo-architecten - In-tense - architect F. Velghe
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Jules De Saint-Genoisstraat
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging
Nieuws
Wijkpark De Porre onthult informatietegel 'Prijs Publieke Ruimte 2017...Lees meer