• Visualisatie van het zicht op het Stadsgebouw vanop het water, ontwerp (c) Xaveer De Geyter architecten
  • Visualisatie van het Stadsgebouw vanuit het park, ontwerp (c) Xaveer De Geyter architecten
  • Visualisatie van het exterieur van het stadsgebouw - de speelplaats (c) Xaveer De Geyter Architects
  • Visualisatie van het interieur van het stadsgebouw met de trap (c) Xaveer De Geyter Architects
  • Visualisatie van de skyline van de Schipperskaai met het Stadsgebouw (c) Xaveer De Geyter Architects

Stadsgebouw - Oude Dokken

In de Oude Dokken, langs de Schipperskaai, staat sogent in voor de realisatie van het Stadsgebouw; een gebouw met een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. Het gebouw is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). 

Ontwerp

Het architectenbureau Xaveer De Geyter Architects (XDGA) leverde een opmerkelijk ontwerp af voor het Stadsgebouw. Voor deze opdracht vormde XDGA een tijdelijke vereniging met het studiebureau Ney & Partners en het studiebureau Boydens.

In het gebouw zelf komen een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. Door deze constructie aan de kant van de Koopvaardijlaan bijzonder compact te houden, ontstaat er aan de zijde van het water plaats voor een grote ‘groene buitenkamer’, een enorme pergola waar verschillende buitenruimtes worden gestapeld. Een speellint loopt door het ontwerp heen, en sluit perfect aan op het woonproject en het buurtpark waaraan het stadsgebouw grenst.

Omwille van de weldoordachte visie is het Stadsgebouw geselecteerd als een voorbeeldproject voor multifunctionele scholenbouw door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

Plaats voor 240 leerlingen

Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, goed voor een totale hoogte van achttien meter. Het kinderdagverblijf komt op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping komen de buitenschoolse opvang, de kleuterschool en de refter. De lagere school komt op de tweede verdieping, rondom de dubbelhoge refter. In het hart van het gebouw vertrekt een brede trap vanuit de inkomhal naar deze verdiepingen. De trap kan tegelijk als tribune dienst doen. Op de derde verdieping komt de sporthal, die twee verdiepingen in beslag neemt. Vanuit de bar op het bovenste verdiep kijk je uit op het sportveld.

De basisschool biedt plaats aan 96 kleuters en 144 leerlingen uit de lagere school. Er zijn 56 plaatsen voor buitenschoolse opvang. In het kinderdagverblijf kunnen 28 kinderen terecht.

Enorme buitenruimte

Aansluitend op het effectieve gebouw komt er aan de kant van de Schipperskaai een grote groene buitenkamer, een soort reusachtige pergola met ongeveer dezelfde afmetingen als het gebouw zelf. Daarin worden verschillende buitenruimtes gestapeld, zodat ze meteen in verbinding staan met de functie waar ze bijhoren. De open sportkooi is opgevat als een kleine kamer die in de grote is opgehangen.

Kenmerkend voor de constructie is een staalskelet, dat met een metalen gaas is overspannen. Een groene begroeiing zorgt voor een intieme sfeer in de buitenkamer. Uit de groene wanden van de buitenkamer zijn verschillende grote ‘ramen’ gesneden. Op die manier blijft de relatie met de omgeving altijd verzekerd en is er vanuit het gebouw aan de Koopvaardijlaan nog altijd zicht op het water, plein of park.

Verhouding met de buurt

Het Stadsgebouw sluit naadloos aan op de directe omgeving. Het gebouw zelf bevindt zich naast het marktplein. De groene open ruimte bevindt zich dan weer naast de toekomstige bebouwing in het woonproject. Op die manier behoudt iedereen een optimaal zicht op groen en water. De hoofdingang van het gebouw bevindt zich vlak naast het marktplein van het woonproject. Ook langs de Koopvaardijlaan is er een ingang.

Doorheen het volledige woonproject langs de Schipperskaai slingert een speellint, een soort informele route die de verschillende onderdelen van het project met elkaar verbindt. Dit speellint loopt ook doorheen het Stadsgebouw. De doorgang tussen de buitenruimte van het kinderdagverblijf en de speelplaats van de kleuters sluit vlot aan op het buurtpark in het zuiden en het marktplein in het noorden. Ook de sportkooi sluit aan op het speellint. Dat maakt dat die altijd toegankelijk is.

Passief

De ambities op het vlak van duurzaamheid en energievoorziening liggen hoog in de Oude Dokken. Het Stadsgebouw is opgevat als een passiefgebouw.

Voor de verwarming sluit het Stadsgebouw aan op het systeem van energievoorziening dat ook voor het omliggende woonproject De Nieuwe Dokken gebruikt zal worden. Een derde van de warmtebehoefte wordt voorzien op basis van gft-resten en afvalwater. De overige warmte zal van een naburig bedrijf komen. De technologie daarvoor heet Zawent (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning).

Brede school

De school zal functioneren volgens het principe van de Brede School. Dat wil zeggen dat organisaties uit verschillende sectoren (zoals sport of jeugdwerking) van het gebouw gebruik kunnen maken, met als gemeenschappelijk doel: de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren, zowel op school als in de vrije tijd. Ook de wisselwerking tussen de verschillende functies in het gebouw zelf is cruciaal.

Ook bewoners van de nieuwe wijk zullen van de infrastructuur kunnen genieten. Ze kunnen volop gebruik maken van de sporthal, en ook de refter en de vergaderzaal zullen als gemeenschapsruimte dienst kunnen doen. Het Stadsgebouw zal op die manier een belangrijke sociale rol spelen in de wijk.

De Oude Dokken

Het Stadsgebouw maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.

De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vindt u op de website www.oudedokken.be 

Architect
Xaveer De Geyter Architects (XDGA)
Samenwerking
Stad Gent
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
Stadsgebouw verrijst langs de SchipperskaaiLees meer
Wonen aan het water verveelt nooit!Lees meer
Bouwvergunning voor het StadsgebouwLees meer