• De gevel in de Toekomsstraat van de Wasserij der Vlaanderen, foto (c) sogent
  • De gevel in de Kunstenaarstraat van de Wasserij der Vlaanderen, foto (c) sogent
  • Het gelijkvloers van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • De eerste verdieping van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • De binnengevel van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • De binnengevel van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • Het binnengebied van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • Het binnengebied van de wasserijsite, foto (c) sogent
  • Afbakening van de wasserijsite, foto (c) sogent

Wasserij der Vlaanderen

De voormalige Wasserij der Vlaanderen in Sint-Amandsberg staat al enkele jaren leeg. Sogent plant voor de site een nieuwe toekomst als ontmoetingsplaats voor de buurt, in samenspraak met de buurtbewoners.

Situering

De site van de voormalige wasserij is gelegen in het bouwblok omsloten door de Toekomststaat, de Kunstenaarstraat, de Beeldhouwerstraat en het Heernisplein. De projectsite heeft een footprint  van ca. 2.000 m².

Het wasserijgebouw in de Kunstenaarstraat werd gebouwd rond 1960, bestaat uit twee bouwlagen en bevat een stevige betonnen constructie met een vrij gesloten straatgevel. In de Toekomststaat behoren ook de felblauw geschilderde gevels van het herenhuis en de aanpalende rijwoningen tot de projectsite. In de Beelhouwersstraat vervolledigt een braakliggend terrein de projectsite.

Wasserij der Vlaanderen

Reeds sinds 1925 werd er op het terrein een wasserij uitgebaat. Een eerste vergunning voor droogkuis dateert van echter pas van 1950. Op 9 oktober 1964 werd aan de firma ‘Wasserij der Vlaanderen’ een vergunning verleend voor de uitbating van een wasserij en een nieuwkuisbedrijf.

Veertig jaar later, in maart 2004, ging het bedrijf achter de Wasserij der Vlaanderen failliet. De activiteiten werden verder gezet door het bedrijf ‘Rapid Was o Matic’. Maar ook die onderneming sloot in 2011 de deuren, waardoor de wasserijsite leeg kwam te staan.

Een nieuwe toekomst

Sogent gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor de site. Het gebied krijgt functies die vooral gericht zijn op de buurt. Het wordt een publiek project met kwalitatieve binnen- en buitenruimtes, passend in de wijk. De vernieuwde wasserijsite zal de buurt van meer lucht, ademruimte, activiteit en ontmoeting voorzien.

De wasserij aan de Kunstenaarstraat en het herenhuis in de Toekomststaat blijven behouden en worden gerenoveerd voor een nieuwe invulling. De grote ruimtes in de wasserij bieden daarvoor tal van mogelijkheden. Het binnengebied zal deels gesloopt worden om plaats te maken voor een groen binnengebied

Samen met de buurt

In het voorjaar 2017 gaat sogent op zoek naar een ontwerpteam en via een oproep naar een eindgebruiker voor de site.

De buurtbewoners kunnen ook meedenken. Het programmavoorstel van kandidaat eindgebruikers zal aan de buurt worden voorgesteld. Er wordt een buurtatelier met bewoners en verenigingen uit de wijk samengesteld om de invulling van het gebouw te begeleiden.

Timing

In het najaar van 2017 kunnen het ontwerpteam in overleg met de eindgebruiker(s) aan de slag om een ontwerp te maken voor de site. Daarna kan het vergunningstraject starten. Als alles vlot verloopt kunnen de werken starten in 2019 en zal de vernieuwde wasserijsite klaar zijn voor gebruik in de zomer van 2020.

Allez, en Route!

De transformatie van de wasserijsite past in het kader van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’. Onder de noemer ‘En Route’ neemt de Stad Gent, samen met de bewoners en heel wat buurtpartners, de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg de komende jaren uitgebreid onder handen. Er is plaats voor ingrepen op pleinen, in parken en straten, maar ook het sociale, culturele en economische leven krijgt veel aandacht.

De Wasserij der Vlaanderen is één van de concrete ingrepen die sogent plant binnen ‘En Route’. Andere projecten van sogent zijn Cohousing Bijgaardehof en de omgeving van het Heilig Hartplein.

Samenwerking
Stad Gent
Adres
Toekomststraat
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging