• Woonontwikkeling De Porre
  • Woonontwikkeling De Porre
  • De brandweerkazerne in mei 2007, foto (c) Jan Claerhout
  • De brandweerkazerne in januari 2017, foto (c) sogent
  • De brandweerkazerne in januari 2017, foto (c) sogent
  • De loods aan de kant van het park in januari 2017, foto (c) sogent

Woonontwikkeling De Porre

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool. Sluitstuk van deze transformatie is de realisatie van een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park.

De gloriedagen van de Gentse textielindustrie

In de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, de Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide, bevond zich tot voor kort textielfabriek De Porre.

In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op. Zo'n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende haar eerste hoogtepunt in 1937, toen er 476 personen werkzaam waren. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In de jaren 1960 bereikte De Porre een nieuw hoogtepunt door de export naar 25 landen, waaronder zelfs Australië.

In 1980 moest de fabriek echter haar deuren sluiten. De Stad Gent kocht het complex op. Sindsdien werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub.

In functie van de toekomstige herontwikkeling van de site, werd het complex ondergebracht bij sogent. In 2008 en 2009 ging sogent over tot een opruim- en verhuisbeweging, waardoor de site terug grotendeels vrij kwam. Delen van de fabriek werden selectief gesloopt.

Voor elk wat wils

De herbestemming van de fabriekssite wordt door sogent gecoördineerd. Er werd gekozen om ruimte te voorzien voor groen, woningen en enkele publieke functies.

Aan de Jules de Saint-Genoisstraat werd een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter gerealiseerd. De uitbreiding van de basisschool de Sportschool en de bouw van het nieuwe Open Huis De Porre behoorden ook tot de herbestemming.

Nu de brandweer de site zal verlaten, werkt sogent aan een nieuwe woonontwikkeling. De woningen aan de rand van het wijkpark worden het sluitstuk van de herbestemming van de site.

Wonen aan het park

De woonontwikkeling wordt gerealiseerd in het deel van de fabriekssite dat na de realisatie van het wijkpark nog overblijft. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 11.000m².  Het geheel bestaat uit een fabrieksloods met erfgoedwaarde aan de kant van het park en een oude brandweerkazerne aan de Peter Benoitlaan.

Het aantal woningen is nog niet gekend. Wel schrijft het Bijzonder Plan van Aanleg voor dat ruim de helft van de woningen eengezinswoningen zullen zijn met een individuele tuin. De woningen zullen een duidelijke relatie vertonen met de rest van het project en met de parkomgeving.

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtpunt voor dit project. Zo moet het gebruikte bouwmateriaal duurzaam zijn in productie, gebruik en hergebruik. Duurzaamheid betekent ook betaalbaarheid. Twintig procent van deze woningen zal als budgetwoning in de markt gezet worden. Tenslotte wordt de woonontwikkeling opgevat als een autoluw gebied.

Vanuit de omliggende straten zullen buurtbewoners vlot doorheen de woonontwikkeling wijkpark De Porre kunnen bereiken.

Op zoek naar een private partner

Voor de realisatie van de woonontwikkeling gaat sogent nu op zoek naar een private partner. Die zal instaan voor het ontwerp, de financiering, de bouw en de verkoop van de woningen. Ook zal die partner het deel van de site dat niet bebouwd zal worden, aanleggen als openbaar domein.

Midden 2018 duidt sogent de ontwikkelaar aan. Dat gebeurt in verschillende stappen. Momenteel kunnen geïnteresseerde teams van projectontwikkelaars, ontwerpers en onderzoeksbureaus zich kandidaat stellen. In een eerste fase zal sogent drie kandidaat-ontwikkelaars selecteren op basis van hun geschiktheid en visie. Deze drie teams mogen in de tweede fase een ontwerp maken voor de site, waarna een jury het beste ontwerp zal uitkiezen. De jury zal voor die keuze rekening houden met het advies van buurtbewoners.

Adres
Peter Benoitlaan
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Wijkpark De Porre onthult informatietegel 'Prijs Publieke Ruimte 2017...Lees meer