Oproep Wasserij

Een plek waar creatieve en lokale ondernemers samenkomen met de buurt: dat is de functie die de vroegere Wasserij der Vlaanderen in de Dampoortwijk vanaf volgend jaar zal vervullen. Sogent startte eind 2021 met de verbouwingswerken. In 2023 moet het gebouw opengaan. Hiervoor zijn we op zoek naar een beheerder die de site zal huren, invullen en coördineren. Geïnteresseerden kunnen tot 22 september 2022 een dossier indienen. Alle documenten zijn op deze webpagina terug te vinden. Dien hier je naam, voornaam en e-mailadres in om de documenten van de oproep te downloaden.

Het ontwerp

De Wasserij der Vlaanderen krijgt een nieuwe toekomst als plek waar creatieve, lokale ondernemers en maakbedrijven samenkomen met de buurt. De site met een terreinoppervlakte van ruim 2.000 m² biedt heel wat mogelijkheden en maakt daarom deel uit van het stadsvernieuwingsproject “En Route”. Het herenhuis in de Toekomstraat wordt gerenoveerd tot kantoorruimte. In de achterbouw is plaats voor bijvoorbeeld een onthaal of een buurtwinkel. Het binnengebied krijgt een groene open speel- en ontmoetingsruimte met fietsenstallingen voor bezoekers en personeel. Het wasserijgebouw wordt gerenoveerd tot polyvalente ruimte op het gelijkvloers en horeca op het bel-etage-niveau. Zichtbaarheid, openheid en flexibele inrichtingsmogelijkheden vormen de krachtlijnen van het ontwerp. Op de verdieping komt een grote open ruimte die bijvoorbeeld kan opgedeeld worden in atelierruimtes.  In het wasserijgebouw is ook ruimte voorzien voor een buurtfietsenstalling, beheerd door het mobiliteitsbedrijf. Meer informatie vind je hier terug.

Wie baat de Wasserij uit?

Een grote site als de Wasserij der Vlaanderen heeft een sterke beheerder nodig, die zorgt voor een goede invulling conform de krijtlijnen van de oproep. De beheerder zal de volledige site na de verbouwing huren van sogent en de invulling en coördinatie voor zijn of haar rekening nemen. Verschillende kandidaten kunnen (ook samen) een voorstel indienen. Op deze pagina kan je de oproep en alle informatie downloaden.

Het voorstel moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het gebouw onder meer een economische invulling krijgen met een duidelijke link naar de buurt. Denk maar aan een kleinschalige co-working plek gecombineerd met ateliers, horeca en een polyvalente ruimte waar lezingen, workshops, lokale markt, sport en spel mogelijk zijn. Het moet een project worden met een open karakter, waar diverse groepen zich thuis kunnen voelen.

Plaatsbezoeken en matchmaking event

Kandidaten kunnen de site en elkaar leren kennen tijdens enkele plaatsbezoeken en een matchmaking event, georganiseerd door sogent en de Stad Gent. Inschrijven is verplicht en kan via Gentinfo.

Contactpersoon: 
Ellen Declerck
ellen.declerck@sogent.be
09 269 69 24