• Theatertrekken NTGent, foto (c) Kerijn Van Der Cruyssen

Afscheid van de oude theatertrekken van NTGent

19 04 2017

Het woord 'theatertrekken' spreekt vaak niet tot de verbeelding. Het zijn stalen buizen waaraan theatertechniekers doeken, decorelementen en spots hangen. In het stadstheater NTGent bedienen de techniekers de theatertrekken nog steeds manueel. Een zware klus die na de renovatie van het cultuurhuis tot het verleden behoort. Het systeem wordt immers volledig geautomatiseerd. Sogent coördineert de werken.

De huidige theatertrekken zijn een halve eeuw oud en dat liet zich merken.

Het eigenhandig bedienen van een perfect uitgeladen trek, waaraan een kolossaal decorstuk van een paar honderd kilogram hangt, heeft zeker zijn charme. Het métier dat een ervaren trekkenwandtechnieker hiervoor aan de dag legt, draagt bij tot de magie van theater. Maar hier komt veel en zwaar labeur bij kijken. Vaak zijn er meerdere mensen nodig om met vereende kracht een decorstuk in beweging te krijgen. Ergonomisch is het zwaar belastend. Er is ook geen automatische blokkering in het geval er iets mis gaat en de lasten niet langer onder controle gehouden kunnen worden

Patrick Martens, technisch productieleider NTGent

Vanaf april 2017 wordt het systeem volledig geautomatiseerd. Sogent ziet nauwlettend toe op de werken. De toneeltoren wordt eerst leeg gemaakt om plaats te maken voor de nieuwe technieken. De volledige rollenzolder en de bijhorende staalstructuur wordt afgebroken. Als een meccano wordt daarna de nieuwe structuur in de toneeltoren ingebouwd, inclusief de volautomatische motoren. Die zijn een stuk lichter dan de oorspronkelijke trekken en hun contragewichten. De wissel van decors zal door deze automatisering een pak efficiënter en veiliger verlopen en de theatertechnieken zullen opnieuw aan alle hedendaagse normen beantwoorden. Hierdoor is NTGent opnieuw klaar voor de toekomst.

De renovatie van de theatertrekken is goed voor een investering van 500.000 euro.

Met deze subsidie zal sogent de theatertrekken volledig automatiseren. Deze grote verbetering zal ook voor een betere veiligheid voor de podiumtechnici zorgen. Samen met de subsidies voor de laad- en loskade van het NTGent helpt Vlaanderen op die manier één van onze belangrijkste stadstheaters te moderniseren. Voor het cultuurleven in onze steden zijn moderne en comfortabele toneelzalen van essentieel belang.

Stephanie D'Hose, adjunct-kabinetschef van minister van Cultuur Sven Gatz.

Niet enkel het trekkensysteem is aan vernieuwing toe. Het volledige stadstheater ondergaat een ingrijpende renovatie. In de toneeltoren worden ook de licht- en audiospecifieke installatie gemoderniseerd. De loges en het sanitair worden vernieuwd en een lift zal zorgen voor een verbeterde toegankelijkheid. De aanbouw aan de zijde van het Sint-Baafsplein wordt vervangen door een nieuw volume, voorzien van een nieuwe laad- en loskade. Hierdoor zullen de decorstukken en attributen rechtstreeks van de oplegger naar de scène gebracht kunnen worden.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus