• Website budgetwoningen.gent

Alle budgetwoningen voortaan te koop op één website

27 10 2017

De Stad Gent en sogent brengen tegen 2025 samen ongeveer 700 nieuwe budgetwoningen op de markt. Voortaan staat het volledige aanbod budgetwoningen verzameld op één nieuwe website: www.budgetwoningen.gent. Dat maakt het voor mensen die op zoek zijn naar een meer betaalbare nieuwbouwwoning in de stad een pak efficiënter.

Tot voor kort waren budgetwoningen die te koop waren, versnipperd terug te vinden op meerdere websites. Tijdrovend en niet handig voor geïnteresseerde kopers. Daar brengt www.budgetwoningen.gent vanaf nu verandering in. Op deze nieuwe website tonen Stad Gent en sogent, het stadsontwikkelingsbedrijf, voortaan het volledige aanbod budgetwoningen in Gent.

Budgetwoning?

Een budgetwoning is een huis of appartement dat te koop is met een korting rond de 20% op de marktprijs. Dit moet helpen om wonen in Gent betaalbaarder te maken. Het gaat telkens om energiezuinige nieuwbouw. - Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen en voorzitter van sogent

De budgettest

Kandidaat-kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om één van de budgetwoningen aan te kopen. Op de nieuwe website kunnen geïnteresseerden de budgettest doen. Door vijf eenvoudige vragen te beantwoorden, weet men vrijwel meteen of men in aanmerking komt voor een budgetwoning. De criteria waar voornamelijk rekening mee worden gehouden zijn het inkomen en de gezinssituatie.

Het aanbod

Ongeveer één vijfde van de woningen die de Stad Gent of sogent laten bouwen, wordt voorbehouden als budgetwoning. Nog eens één vijfde worden sociale huurwoningen. De overige 60 procent wordt aan de gewone marktprijs verkocht. Stad Gent en sogent brengen zo tegen 2025 ongeveer 700 budgetwoningen op de markt.

Het gaat om appartementen of huizen van verschillende grootte. Onder andere in deze stadsvernieuwingsprojecten zijn er momenteel budgetwoningen te koop:

  • Op de Tondeliersite aan de Gasmeterlaan bouwt een private partner in opdracht van de Stad Gent een hele nieuwe woonwijk met 530 woningen, waarvan 106 budgetwoningen, te midden van een groot stadspark. In de eerste fase zijn er nu nog 7 budgetwoningen te koop.
  • In Sint-Amandsberg krijgt het woonproject Zeemanstuin steeds meer vorm. De nieuwe woonwijk bestaat onder andere uit 107 budgetwoningen en is een co-creatie van sogent en enkele private bouwpartners. Hier zijn momenteel 21 budgetwoningen en 3 budgetappartementen te koop.
  • De komende jaren verandert de omgeving van de Oude Dokken is een volledig nieuw stadsdeel aan het water. Op termijn verrijzen er een pak nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimten, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen zoals een school, een kinderdagverblijf en een wijksporthal. Aan het Stapelplein worden er 125 woningen gebouwd, waarvan 24 budgetwoningen. Momenteel staan er nog 10 te koop. Aan de overkant van het Handelsdok, in het woonproject De Nieuwe Dokken, worden er op termijn een 400-tal nieuwe woningen gebouwd, waarvan ook hier 20% als budgetwoning verkocht zullen worden. Op dit moment zijn hier 7 budgetwoningen en 3 budgetappartementen te koop.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus