• Oplevering van het UCO Balenmagazijn - TRANS architectuur - (c) Hannelore Veelaert

Balenmagazijn genomineerd voor PUBLICA AWARDS 2020

30 03 2020

Het Balenmagazijn op de UCO-site is genomineerd voor de PUBLICA AWARDS 2020 in de categorie 'Heritage & Architecture'. Stem jij voor ook voor deze mooie realisatie van sogent?

Publica Awards

Dit najaar worden voor de vierde keer op rij de 'PUBLICA AWARDS' uitgereikt. Deze award bekroont de beste publieke bouwprojecten in België en zet daarbij de samenwerking tussen publieke actoren en hun partners in de kijker. In elk van de vijf categorieën ('Corporate Responsibility', 'Urban Development, Infrastructure & Mobility', 'Technology', 'Heritage & Architecture' en 'Security & Safety') wordt een winnaar aangeduid. Die worden bekend bekend gemaakt tijdens een gala-avond in The Plaza Hotel Brussel op 17 september 2020.

Het Balenmagazijn

In de categorie 'Heritage & Architecture' schitteren projecten die de historische waarde en de culturele identiteit van een pand of site maximaal respecteren.

In deze categorie is het Balenmagazijn genomineerd. Deze oude katoenloods maakte ooit deel uit van een grote textielfabriek in de Gentse Bloemekenswijk. Sogent en Trans Architectuur/Stedenbouw zorgden voor de herbestemming van het bakstenen gebouw. Het werd het kloppend hart van de vernieuwde UCO-site die nu ruimte biedt aan sociale economiebedrijven. Het Balenmagazijn centraliseert nu de gemeenschappelijke functies voor die bedrijven, zoals een restaurant, opleidingslokalen en vergaderzalen.

Het oorspronkelijke magazijn bestaat uit één hoge ruimte met een betonnen prefabstructuur en een verzorgd uitgevoerde bakstenen mantel. Drie poorten geven toegang tot het gebouw.

Dit gebouw is slim herbestemd! Door het nieuwe programma te stapelen over vier bouwlagen, wordt slechts de helft van de oppervlakte van de loods in beslag genomen. Het gebouw bestaat zo nu uit twee helften die zowel samen als apart van elkaar gebruikt kunnen worden. In het nieuwbouwvolume worden de keuken, de vergaderinfrastructuur, het jobcentrum en de technische ruimtes ondergebracht. De polyvalente ruimte met restaurant geniet van de genereuze hoogte en diepte van het oorspronkelijke magazijn.

Waar mogelijk bleven aanwezige erfgoedelementen bewaard. Het gebouw behield zijn uitgesproken bakstenen karakter.

Stemmen maar!

Vind je de verbouwing van deze katoenloods ook meer dan geslaagd? Breng dan zeker jouw stem uit via deze link

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus