• De gevel van de Bank van de Arbeid
  • De tentoonstellingsruimte in de Bank van de Arbeid
  • De kluizenzaal van de Bank van de Arbeid (c) AMSAB
  • De lokettenzaal van de Bank van de Arbeid (c) AMSAB
  • Historische foto van de voorgevel van de Bank van de Arbeid (c) AMSAB

Bank van de Arbeid open monument!

23 05 2016

In 1923 opende de imposante Bank van de Arbeid de deuren in het centrum van Gent. Gedurende elf jaar konden arbeiders hier met hun spaargeld terecht. Reeds in 1934 moest de bank de deuren sluiten en verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie. Sogent kocht het pand in 2011 en renoveerde het verder tot een hedendaagse kantoorruimte, evenwel met behoud van heel wat originele elementen. Sinds 2013 mogen we het oude bankgebouw met de gepaste trots onze werkplek noemen.

Sinds 24 april 1997 prijkt de Bank van de Arbeid op de lijst van de beschermde monumenten. Het gebouw werd beschermd omwille van de artistieke waarde als belangrijk voorbeeld van interbellumarchitectuur en als voorbeeld van een goed bewaard bankinterieur. Ook de historische waarde wordt in het beschermingsbesluit erkend als "Belgische Bank van de Arbeid" opgetrokken door de socialistische coöperatieve "Samenwerking der Bouwwerklieden" en als typisch naoorlogs bankgebouw.

In Vlaanderen ijvert Herita vzw voor meer open monumenten, meer publiekswerking en meer beleving in waardevolle monumenten. Omdat sogent deze visie ten volle ondersteunt, werd het stadsontwikkelingsbedrijf recent lid van het Netwerk Open Monumenten van Herita. Via het netwerk is onze werkplek nog toegankelijker voor erfgoedliefhebbers. Voor de leden van Herita organiseren we exclusieve activiteiten, zoals geleide rondleidingen.

Wil je, als particulier, ook graag lid worden van Herita? Dat kan, kosteloos! Neem hier snel een kijkje hoe!

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus