Buurtbewoners Muide toveren leegstaand terrein aan Houtdok om tot buurtmoestuin STRUIK

30 05 2022

Op 25 mei werd het officiële startschot gegeven voor het eerste oogstseizoen op de buurtmoestuin STRUIK aan Houtdok. De buurtmoestuin is een realisatie van de buurtbewoners onder begeleiding van ‘Bar Bricolage’. In afwachting van een definitieve invulling geeft het stadsontwikkelingsbedrijf sogent de grond tijdelijk in bruikleen met de duidelijke opdracht dit braakliggende terrein aan de Aziëstraat in functie van de buurt in te vullen.

De Oude Dokken zijn volop in ontwikkeling en worden uitgebouwd tot een volledig nieuw stadsdeel. Op het terrein aan Houtdok woonden jarenlang mensen in zeer precaire omstandigheden.

In 2021 zijn de laatste barakken afgebroken. Sogent geeft nu de grond in tijdelijke invulling aan ’STRUIK’. Zij vormen de smalle strook om tot een buurtmoestuin. Op die manier krijgt deze plek alvast een waarde voor de buurt in afwachting van de definitieve bestemming.

Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent.

Meer dan 50 huishoudens uit de buurt staken de voorbije weken de handen uit de mouwen. Ze bouwden een omheining, staken bakken in elkaar, vulden die met aarde en compost en legden ook samen de gemeenschappelijke delen aan. Ondertussen zie je er al van alles groeien en bloeien en is er dagelijks bedrijvigheid te bespeuren op het terrein. Mensen komen er hun groenten en kruiden water geven, maar ontmoeten er ook elkaar. Dat gebeurt spontaan want iedereen heeft een eigen expertise als het gaat over groenten kweken. Sommigen bouwden al ervaring op in de Moeskopperij, anderen zijn totale leken, nog anderen willen vooral een goede oogst of focussen zich op een specifieke teelt.

STRUIK ziet het groot en wil de bewoners in de buurt de kans geven om van de plek een échte groene ontmoetingsplaats te maken. Met middelen van de Stad Gent, in samenwerking met sogent en met het enthousiasme van de buurtbewoners, zijn we enkele maanden later helemaal geslaagd in onze opzet.

Thijs Mackelberg, projectcoördinator STRUIK vzw.

De plek is bewust vrij toegankelijk voor iedereen die even tot rust wil komen, genieten van een groene plek in de Oude Dokken of andere buurtbewoners wil ontmoeten. Buurtbewoners die ook interesse hebben in een moestuinplekje kunnen contact opnemen via team@struik.gent.

Over vzw STRUIK

Vzw STRUIK wordt aangestuurd door een top team van vrijwilligers die de voorbije maanden fantastisch werk hebben geleverd. Ze staan in voor de coördinatie, de organisatie, de communicatie, … en zorgen er samen met de buurtbewoners voor dat deze buurtmoestuin - sommigen zeggen ‘de mooiste van Gent’ -  leeft, groeit en bloeit en dat ook in de toekomst zal doen.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus