Campus Dok Zuid

27 08 2019

Binnen enkele jaren verschijnt aan Dok Zuid een nieuwe campus van de Arteveldehogeschool samen met studentenhuisvesting. De campus zal plaats bieden aan ongeveer 3.500 studenten en er worden ongeveer 260 kamers voorzien.

Dok Zuid

De te ontwikkelen gronden aan Dok Zuid liggen vlakbij station Dampoort en maken deel uit van de “Oude Dokken". In dit oude havengebied tussen Dampoort en de wijk Muide verrijzen de komende jaren zo’n 1.200 nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimte en publieke voorzieningen. Nieuwe bruggen voor voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor aansluiting met de historische binnenstad. Sogent staat sinds 2003 in voor de coördinatie en de herbestemming van deze gronden.

Onderwijsintstelling gezocht

Voor de ontwikkeling van Dok Zuid lanceerde sogent in 2017 een oproep, specifiek gericht aan onderwijsinstellingen. Alle lagere, secundaire en hogere onderwijsinstellingen gehuisvest in Gent konden zich kandidaat stellen door hun visie op de site Dok Zuid over onderwijs, bouwprogramma en aanpak voor te stellen.

Drie onderwijsinstellingen dienden een kandidatuur in. Door de jury werd Arteveldehogeschool als eerste gerangschikt. Arteveldehogeschool stelde haar toekomstige campus voor als een "open campus", waarbij ze contact zullen zoeken met de omliggende wijken door diensten aan te bieden die aansluiten op de studierichtingen (zoals assistentie bij het invullen van de belastingaangifte of hulp bij het maken van huiswerk). Deze visie sprak de jury erg aan en was één van de redenen waarom sogent met Arteveldehogeschool een samenwerkingsovereenkomst onderhandelde.

Onderwijs en wonen

Dit bouwproject zal plaats bieden aan een nieuwe campus voor 3.500 studenten. In het nieuwe gebouw zal Arteveldehogeschool haar expertisecentra 'Onderwijs' en 'Mense & Maatschappij' een plek geven.

De campus krijgt gezelschap van een 260-tal kamers voor studenten. In het bestuursakkoord 2019-2025 besteedt de Stad Gent nadrukkelijk aandacht aan studentenhuisvesting. Door het aanbod van studentenwoningen te verhogen en ook de kwaliteit ervan te verbeteren, wil de Stad de druk op de huurmarkt wegnemen. Met de komst van de campus is het project Dok Zuid een uitgelezen locatie om op deze plek studentenwoningen te voorzien.

De partners willen het project zo goed mogelijk afstemmen op de buurt en haar bewoners. De ambitie is om een open campus te creëren, verweven met de buurt.

Een derde partner

Op 17 januari 2019 ondertekenden sogent en Arteveldehogeschool de officiële samenwerkingsovereenkomst.

Arteveldehogeschool en sogent zullen samen op zoek gaan naar een team met een projectontwikkelaar, architect en ontwerper openbaar domein, expert integrale duurzaamheid, aannemer en andere specialisten om de bouw van het nieuwe stadsdeel te realiseren.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus