De verwarmingsrevolutie ook in 'sogentse' projecten

21 03 2018

Fossiele brandstoffen zijn 'passé'. In de niet zo heel verre toekomst, halen we onze energie uit andere, duurzame bronnen: de aarde, de zon, de wind of zelfs afvalwater. De Stad Gent wil het goede voorbeeld geven en pakt daarom uit met een heuse 'Verwarmingsrevolutie' door zelf innovatieve verwarmingstechnieken toe te passen op eigen projecten. En ook twee projecten van sogent spelen een voortrekkersrol. De Nieuwe Dokken worden in de toekomst verwarmd met resten energie via een warmtenet en in het Wintercircus halen we energie uit de aarde.

Energie uit resten via een warmtenet: De Nieuwe Dokken

Met een warmtenet herbruiken we de energie die anders verloren gaat. Dat kan op verschillende manieren: de restwarmte van een bedrijf, afvalwater van douches en toiletten, gft-afval, .... Via een ondergronds netwerk van buizen wordt de warmte verdeeld naar de huizen die hierop aangesloten zijn.

In Gent zijn er al een aantal warmtenetten. En ook in de Oude Dokken komt er een warmtenet bij. De toekomstige woningen in het woonproject De Nieuwe Dokken zullen verwarmd worden met restwarmte en afvalwater via het innovatieve Zawentconcept. Kijk naar het filmpje om een duidelijk beeld te krijgen van het principe.

Energie uit de aarde: Het Wintercircus

Met een warmtepomp kan je de energie uit de aarde gebruiken om je huis te verwarmen. Deze techniek wordt vandaag al succesvol gebruikt bij een aantal stadsgebouwen zoals het STAM bijvoorbeeld en binnenkort ook in het Wintercircus. Ook heel wat ziekenhuizen, bedrijven en nieuwbouwprojecten gebruiken dit al om hun gebouwen te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer. 

Lees hier meer over de werken in het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus