• Aanleg van de Schipperskaai, met fietspad, foto (c) Stad Gent

Drie oude havenkranen op komst in de Oude Dokken

09 10 2017

Op de gemeenteraad van 25 september 2017 werd de uitvoering voor het EFRO-project 'Plaatsen van historische havenkranen aan de Oude Dokken' goedgekeurd. Mede dankzij de financiële steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) zijn de Oude Dokken binnenkort opnieuw drie kranen rijker. De historische havenkranen vormen iconische bakens op de vijf kilometer lange kaaipromenade rond de Oude Dokken.

De omgeving van de Oude Dokken kent een rijk havenverleden. De Stad Gent wil dit stukje geschiedenis dan ook graag laten voortleven in de nieuwe woonwijk aan het water. Oude kranen, sporen, aanmeerpalen en andere typische havenelementen worden behouden en krijgen een nieuwe rol in het gebied.

Historisch kranenlandschap

Van alle industriële objecten die er opnieuw een plek krijgen zijn de historische kranen de opvallendste. De blauwe kraan aan Dok Noord werd eind 2008 al gerenoveerd met EFRO-subsidies. Ook de groene kraan ter hoogte van de betoncentrale is al jaren een bekend ijkpunt. In 2016 werd de skyline aangevuld met twee blauwe havenkranen aan de heraangelegde Schipperskaai.

De Stad Gent wil het rijke havenverleden van de Oude Dokken laten voortleven in deze nieuwe wijk tussen de Dampoort en de Muide. De vier  kranen die er nu al staan worden nog aangevuld met drie andere historische kranen. Samen vormen ze een prachtig erfgoedlandschap dat rechtstreeks verwijst naar het maritieme verleden van dit gebied.

Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen

Het EFRO-project voorziet in het aankopen, schilderen en plaatsen van drie oude havenkranen, en de bouw van twee uitkijkplatforms. De kranen worden zorgvuldig ingeplant ter hoogte van de toekomstige groenzones langs de vijf kilometer lange kaaipromenade rondom de dokken. Op deze manier ondersteunen ze het stedenbouwkundig masterplan dat voorziet in een afwisseling van bouwvelden en groenzones haaks op het water.

De ST1-kraan, de Sobemai-kraan en de MIAT-kraan

De zogenaamde “ST1-kraan” (of stukgoedkraan) weegt 370 ton, dateert van 1983 en is de hoogste van het kranenlandschap. Deze kraan komt in het wijkpark aan het Houtdok en zal dienst doen als uitkijkpunt van waaruit bewoners en bezoekers de volledige Oude Dokken tot aan de Dampoort kunnen overschouwen. De kraan was eigendom van Euroports in de Gentse haven, maar werd vorig jaar aangekocht door de Stad Gent. Ondertussen kreeg deze kraan al een schilderbeurt.

Ook de “Sobemai-kraan” is aangekocht van Euroports. Deze kraan dateert van 1988 en weegt 150 ton. Deze kraan zal een plek krijgen aan het noordelijk uiteinde van de Kleindokkaai, en zal eveneens fungeren als uitkijkpunt, maar dan richting Voorhaven en Muide.

“Le Titan Anversois” is het kleine broertje, en tevens het oudste kraantje (1925) van het kranenensemble. Momenteel staat dit kraantje nog opgeborgen in het MIAT, maar in de toekomst krijgt het opnieuw een ereplaats aan het water van de Oude Dokken, ter hoogte van de Handelsdokkaai. Door het kraantje terug buiten te plaatsen in haar oorspronkelijke omgeving kan het fungeren als landmark en als “ambassadrice” voor het MIAT.

Volgens de huidige planning worden de ST1- en Sobemai-kraan nog voor de zomer van 2018 geplaatst. Het MIAT-kraantje zal geplaatst worden zodra de Handelsdokkaai is heraangelegd, vermoedelijk in 2020.

Kostprijs

De totale kostprijs voor het aankopen, schilderen en plaatsen van de kranen, en de bouw van twee uitkijkplatforms, bedraagt ca. 310.000 euro, waarvan 124.000 euro EFRO-subsidies.

Enkele weetjes

  • De drie kranen zijn van Belgische makelij en illustreren de spectaculaire evolutie die heeft plaats gevonden in het verticaal transport in minder dan 65 jaar tijd.
  • De ST1-kraan heeft een hijsvermogen van maar liefst 35 ton, en heeft meer dan 30 jaar dienst gedaan bij Euroports voor het laden en lossen van zowel stukgoed als bulkgoederen.
  • De Sobemai-kraan is een hydraulische evenwichtskraan, gemaakt volgens een Belgisch patent. Deze kraan werkte snel en precies. Door het lage energieverbruik en de snelle behandeling van goederen had de evenwichtskraan een hoog rendement.
  • De MIAT-kraan is een kraan van kranenbouwer Le Titan Anversois. Deze unieke kraan werd begin jaren 1990 geschonken aan het MIAT (Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel) door de firma 'La Floridienne'. De kraan heeft een uitgesproken historische waarde, en is de enige overgebleven kraan uit het interbellum (1925) voor de regio Gent.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus