• Cohousing Tolhuislaan, foto (c) Het Nieuwsblad (DVH)

Eerste door sogent gestart cohousingproject is af!

19 03 2018

Zeven jaar geleden kocht sogent in de Tolhuislaan vijf krotten om er een cohousingproject van te maken. Vorige week namen de laatste bewoners er hun intrek. Zes gezinnen wonen er nu samen en noemen zichzelf 'De Tolhuizers'.

Cohousen om betaalbaar te wonen

In de stad een huis of appartement kopen, wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Eén van de manieren waaop de Stad daaraan iets wil doen, is cohousing.

Cohousen is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij gezinnen naast hun eigen uitgeruste privéwoning ook enkele gemeenschappelijke ruimtes bewust delen. In een cohousingproject kennen de buren elkaar, leeft er een sociale dynamiek, maar blijft de privacy van elk gezin voldoende gerespecteerd. Door extra ruimtes te delen, zowel naar gebruik toe als naar kosten, kunnen de gezinnen zich soms meer comfort veroorloven dan het geval zou zijn mochten ze elk apart een woning bouwen. Denk maar aan het delen van een grote tuin, binnenspeelruimte, fietsberging, ontmoetingsruimte,…

Cohousen is een manier om stadskankers weg te werken en mensen een betaalbare woning aan te bieden. We willen van Gent de cohousinghoofdstad van Vlaanderen maken.

- Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling

De Tolhuizers

Het project in de Tolhuislaan was het eerste cohousingproject van sogent. In 2011 kocht het stadsontwikkelingsbedrijf vijf verkrotte woningen en stelde de grond ter beschikking van een groep mensen die wilden samenwonen.

Dit cohousingproject werd een nieuwbouw met zes afgescheiden woonunits van zo'n 100 m². De tuin, het dakterras, de polyvalente zaal met sanitair en keuken, de berging en de fietsenstalling zijn gemeenschappelijk. De polyvalente ruimte stellen de Tolhuizers ook open voor buutinitiatieven. Zo werken ze mee aan een positieve ingesteldheid en integratie met de buurt, een belangrijke drijfveer van dit project.

Meer cohousing in de steigers

Met de oplevering van dit eerste cohousingproject is baanbrekend werk geleverd. De weg ligt open voor meer realisaties. In de pijpleiding zitten er alvast twee: in Sint-Amandsberg worden in de oude Malmarfabriek 57 units in cohousingverband gebouwd en in dezelfde gemeente krijgt ook een oude champignonfabriek een nieuwe invulling als cohousingproject.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus