Eetbaar stadslandschap in de Rabotwijk

21 10 2020

Middenin de Gentse Rabotwijk ontwikkelt Odisee hogeschool samen met Sogent en twee buurtscholen een eetbaar stadslandschap.

Brecht Gryson, praktijklector in de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bij Odisee: “We kregen van sogent een braakliggend terrein ter beschikking vlak naast de Technologiecampus Gent. Op dit terrein gaan we met de lagere schoolkinderen uit de Rabotwijk aan de slag om groenten te zaaien en te oogsten, insectenhotels te bouwen, gerechten te koken en te leren composteren.”

Tijdens dit project wordt volop ingezet op een totaalbeleving: van het bewerken van de grond tot het eten van de groenten. Odisee hogeschool wil deze experimententuin graag vakoverschrijdend inzetten. Laatstejaarsstudenten geven stagelessen koken in de tuin, betrekken microscopie bij de totaalbeleving en stimuleren het ruimtelijk inzicht bij lagere schoolleerlingen door samen de plantenbakken uit te tekenen.

Eén van de betrokken buurtscholen is Hippo’s Hof uit de Hippoliet Lammensstraat. Eva Coppens, lerares middenbouw: “Wij zijn een echte stadsschool: we merken dat bij onze leerlingen de kennis over voedsel achteruit gaat. Waar komen eieren vandaan? Hoe groeien groenten? Hoe wordt kaas gemaakt? Dankzij deze stadsmoestuin kunnen ze in de aarde wroeten, pompoenen plukken en aardappelen oogsten. Dit project is voor ons een win-win situatie: het enthousiasme bij onze leerlingen is erg groot, ze leren zelfredzaam te zijn en spenderen veel tijd in openlucht.”

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus