• De blauwe en de gele kraan en de betoncentrale aan de Oude Dokken (c) Michelle Verbruggen
  • De Malmarfabriek in 2011 voor de tijdelijke invulling, foto (c) sogent
  • De gevel in de Toekomsstraat van de Wasserij der Vlaanderen, foto (c) Brecht Vanmaele
  • De pastorie voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof

Erfgoed en stadsvernieuwing gaan hand in hand op Open Monumentendag 2017

05 09 2017

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2017 is het al aan zijn 29ste editie toe! Op zondag 10 september openen erfgoedsites in heel Vlaanderen de deuren voor het grote publiek. Meer dan ooit richten plekken met een rijke geschiedenis hun blik op de toekomst. Ook in Gent! Maar liefst vijf projecten van sogent zijn die dag te bezichtigen.

De Bank van de Arbeid en het mysterieus Moors rooksalon

De werkplek van sogent, de Bank van de Arbeid, is een vaste waarde op Open Monumentendag. Anno 2017 is dit monument in hartje Gent het kantoor waar de stadsontwikkelingsprojecten vorm krijgen. Maar in 1923 werd het gebouw feestelijk geopend als één van de meest moderne en best gemeubelde banken van België. 'Vader' Edward Anseele, spilfiguur van de socialistische beweging, was de bezieler van de arbeidersbank. Reeds in 1934 echter moest de Bank van de Arbeid haar deuren sluiten. Vandaag herinnert het gebouw nog steeds aan haar oorspronkelijke functie. Van de neoclassicistische gevels, tot het art deco interieur. Van de Kluizenzaal tot de directeurswoning.

Dit jaar besteedt sogent extra aandacht aan de renovatie van de achterbouw van het bankcomplex. Het gedeelte in de Paddenhoek wordt gerenoveerd tot campus voor de afdeling Pop & Jazz van de Hogeschool Gent.

Het valt allemaal - inclusief het mysterieus Moors rooksalon - te ontdekken tijdens één van de gegidste rondleidingen. Van 10u tot 17u vindt er elk half uur een gratis rondleiding plaats voor groepen tot 15 personen. Vooraf inschrijven is wenselijk. Meer info is hier terug te vinden.

De Oude Dokken

Het havengebied van de Oude Dokken wordt door sogent, de Stad Gent en heel wat partners omgevormd tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren, parken en een school. Het verleden van de plek wordt daarbij niet vergeten. Integendeel! Het krijgt een prominente plaats in het stadsbeeld. 

In de toekomstige woonwijk tussen Dampoort en Muide vormen de kranen een van de vele verwijzingen naar het maritieme en industriële verleden van de plek.

In afwachting van de vernieuwing van het gebied van de Oude Dokken, wordt het bestaande patrimonium druk bezet door creatievelingen en sportievelingen. Ook tijdens Open Monumentendag! Een oude loods doet nu dienst als een indoor skatepark. Een oud fabrieksgebouw werd tijdelijk een artistieke ontmoetingsplaats. Het toekomstige Houtdokpark maakt nog even plaats voor Bar Bricolage. Ook DOK is terug als werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvers. Op 10 september is daar een extra rommelmarkt!

De Malmarsite

In Sint-Amandsberg krijgt de voormalige Malmarfabriek een nieuwe bestemming als collectief woonproject. In 'Bijgaardehof' zal er plaats zijn voor 57 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. Bijgaardehof wordt daarmee het grootste cohousingproject van het land. Een deel van het oude fabrieksgebouw (zo'n 2000 m²) wordt omgetoverd tot een uitbreiding van het Bijgaardepark. Nu al hebben buurtbewoners in dit deel moestuinen gemaakt.

Tijdens Open Monumentendag is de moestuin in de fabriek open voor publiek.

De Wasserij der Vlaanderen

De Wasserij der Vlaanderen, met felblauwe gevel in de Toekomststraat en massieve gevel in de Kunstenaarstraat, is een opvallende plek in Sint-Amandsberg. Sinds de laatste was er in 2011 werd gedraaid, staat de site leeg, wachtend op een nieuwe bestemming.

In het kader van het stadsvernieuwingsproject 'En Route' wacht de voormalige wasserijsite een nieuwe ontwikkeling, voorzien van functies die gericht zijn op de buurt.

In afwachting van de verbouwingswerken realiseert de bewonersvereniging 'De buren van de Wasserij' er een tijdelijke invulling. Zo leren buurtbewoners de plek alvast kennen kan de wasserij uitgroeien tot een ontmoetingsplek.

Tijdens Open Monumentendag zijn er rondleidingen om 10.30, 12.30, 14.30 en 16.30. Dhr. Felix Waldack vertelt over de geschiedenis van het familiebedrijf. Er zullen ook mooie foto's en documenten van de wasserij in werking tijdens de Tweede Wereldoorlog getoond worden.

De pastorij van de Heilig Hartkerk

De kerk en het plein van het Heilig Hart in Sint-Amandsberg hebben het potentieel om een echte ontmoetingsplek te worden voor de buurt. Voor de herbestemming ervan is sogent momenteel op zoek naar een ontwerpteam. Dit project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’ rond de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg.

Alles verloopt in nauw overleg met de bewoners en buurtpartners. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties zorgen voor tijdelijke invulling, onder andere in de pastorij.

Zondag zijn er doorlopend rondleidingen en kan je kijken naar de film 'Processie H. Hart 1938'.

Het volledige aanbod van Open Monumentendag valt hier te ontdekken: https://www.openmonumentendag.be/

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus