• UCO Openingsevent

Feest op de UCO-site

18 06 2018

De Stad Gent gaf sogent in 2012 de opdracht om de voormalige UCO-site te herontwikkelen tot een bedrijventerrein voor sociale economie. Ondertussen vestigden zich heel wat spelers op de site. Zij zetten op zaterdag 16 juni de deuren open voor iedereen die een kijkje wilde komen nemen.

Van bij de start lag vast dat de voormalige UCO-site een nieuw bedrijventerrein zou worden voor de sociale economie. Vandaag is het meer dan dat. Het Balenmagazijn is ondertussen in de buurt al bekend als sociaal restaurant. Op de tweede verdieping van het Balenmagazijn wordt het Loopbaancentrum Sociale Economie voor werknemers uit de sociale economie ontwikkeld, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen in het kader van het project Arbeidszorg. Zij kunnen er terecht voor advies en loopbaanbegeleiding. Bij Ateljee is er intussen een elektro- en fietsherstelwerkplaats actief, waar particulieren hun fiets kunnen laten herstellen of oude elektrotoestellen kunnen binnen brengen. En in de nabije toekomst komt er een kringwinkel.  

Ook ‘Recup Design’, het houtatelier van Labeur, verhuist binnenkort naar de UCO-site. De werknemers van Weerwerk bieden diensten aan als schrijnwerk, renovatie en groenonderhoud. Die diensten zijn voornamelijk gericht aan bedrijven, maar voor groenonderhoud kunnen ook particulieren bij hen terecht. Ook vele medewerkers van het dienstenbedrijf van de Stad Gent en het OCMW krijgen hun standplaats op de UCO-site. U kent ze misschien van de ‘Foodsavers’, het project dat voedselverlies bestrijdt en dat vorig jaar ongeveer 300 ton voedsel ophaalde en herverdeelde in Gent. Andere werknemers staan in voor de netheid van straten en pleinen. De aanleg van de site zorgt voor een verwevenheid met de buurt, letterlijk via bv. fietsverbindingen en groenzones maar ook door de combinatie van functies op de site en bewonersinitiatief UCO-été.

De opening van de UCO-site is een belangrijke stap in het stadsvernieuwingsproject Het Getouw. Nieuwe fietsverbindingen, de herwaardering van de Lieve en nieuw groen met het Bloemekenspark maken dat de UCO-site opnieuw actief deel uitmaakt van de Bloemekenswijk.

Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.

Op zaterdag 16 juni 2018 zetten de bedrijven op de UCO-site en het Balenmagazijn de deuren open voor hun eigen personeelsleden, klanten en leveranciers maar ook voor de buurtbewoners van de Bloemekenswijk. Het werd een namiddag vol informatie en animatie. Een mooie gelegenheid om de realisatie van dit project in de kijker te zetten.

Ondertussen werkt sogent verder aan de wegenis op de site en aan de bouw van een parkeergebouw. Het stadsontwikkelingsbedrijf kan hiervoor rekenen op financiële steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus