• West-Vlaamse architectuurprijs, bezoekerscentrum Haven Gent
  • West-Vlaamse architectuurprijs, project Ganda
  • West-Vlaamse architectuurprijs, atelierwoning Mariakerke
  • West-Vlaamse architectuurprijs, project Gewad

Gentse projecten uit de West-Vlaamse Architectuurprijs bij sogent

21 04 2016

Reeds sinds 1931 organiseert de Provincie West-Vlaanderen een prijs voor architectuur. Sinds 2000 wordt de prijs om de 4 jaar uitgereikt en wordt er niet langer een thema toegekend aan de edities, dit om de diversiteit van de inzendingen te stimuleren.

De prijs is enkel bestemd voor architectuurrealisaties die in West-Vlaanderen gelegen zijn of van de hand zijn van West-Vlaamse architecten. Op die manier toont het initiatief de rijkdom aan architectuur in heel Vlaanderen, met een link naar West-Vlaanderen.

Voor de editie van 2015 dienden maar liefst 62 architectenbureaus één of meerdere projecten in, goed voor 103 projecten in totaal. Een dikke kluif voor de jury, die 6 projecten bekroonde en nog eens 8 projecten selecteerde voor een tentoonstelling in het Provinciaal Hof in Brugge. Met haar selectie heeft de jury bijzondere aandacht willen trekken op nieuw en jong talent, maar ook op bouwprogramma’s die de maatschappelijke rol van kwalitatieve, hedendaagse architectuur benadrukken.

De tentoonstelling in Brugge liep op 10 april op z’n eind, waarna 4 projecten, die een duidelijke link met Gent aantonen, naar de Bank van de Arbeid werden gebracht voor een tijdelijke opstelling bij sogent.
Het gaat om:

  • een atelierwoning in Mariakerke door Freek Dendooven, Gijs De Cock en Peter Van Gelder
  • het bezoekerscentrum van de Haven van Gent door TETRA architecten
  • een nieuwbouwappartement in het Gewad in Gent door atelier vens vanbelle
  • de renovatie en samenvoeging van twee woningen aan Ganda in Gent door studiobont (Maarten Baeye en Karen Kesteloot)

De projecten zijn tot eind oktober gratis te bezoeken in de Bank van de Arbeid. Tijdens de kantooruren (van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur) en elke zaterdag tussen 11 en 18 uur. Tijdens de Gentse Feesten van maandag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. Gesloten op zondagen, feestdagen en brugdagen.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus