• Tijdelijke invulling op het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg

Heilig Hartplein krijgt zes weken lang extra ruimte voor activiteiten en ontmoeting

11 08 2017

Vanaf 15 augustus tot eind september 2017 zorgt de Stad Gent voor extra leven op en rond het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg. Door een tijdelijke herinrichting van het plein komt er extra ruimte voor activiteiten en ontmoeting. Zo kan de Stad Gent samen met bewoners uitproberen wat het plein nog meer voor de buurt kan betekenen. Sogent staat in voor de herbestemming van het plein.

Luisteren naar de mensen

De voorbije maanden trok de Stad Gent de Dampoortwijk in, om met iedereen die er woont of werkt te praten over hun noden en wensen voor de toekomst van het plein. Er waren o.a. koffie - en soepmomenten op straat, gesprekken met organisaties uit de wijk en kinderen konden hun droomplein tekenen.

Die ontmoetingen dienen als inspiratie voor de ontwerper die in het najaar het plan voor het Heilig Hartplein en omgeving zal maken. Omdat de Stad Gent niet alleen samen met buurtbewoners wil nadenken, maar ook samen wil uitproberen en experimenteren, organiseert de Stad Gent een tijdelijke proefopstelling.

Ook de bevindingen vanuit dit experiment zullen dienen als inspiratie voor de ontwerper. Alles wat de Stad Gent hieruit leert, kan helpen bij de uiteindelijke heraanleg van het plein, een van de eerste speerpunten van het stadsvernieuwingsproject En Route.

De Dampoortwijk heeft namelijk nood aan een hart. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar plaats is om te ontspannen.

Breng het plein tot leven

Vanaf 15 augustus 2017 gaat de Stad Gent samen met de buurt aan de slag tijdens een heuse bouwweek. Het Heilig Hartplein wordt dan volledig omgetoverd: er komen zitbanken, groen, speelelementen, petanquebanen, een kiosk en een infopunt waar buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen en ideeën.

Op het einde van deze bouwweek, op zondag 20 augustus om 10 uur, wordt op het plein een glas gedronken met iedereen die erbij kan zijn. Ook de pers is welkom om dan een kijkje te nemen.

De bouwweek is het begin van een periode van zes weken waarin de buurt de kans krijgt om ideeën te delen en uit te proberen. Een markt? Openluchtcinema? Een grote gezamenlijke buurtlunch? Ochtendgymnastiek? Alle ideeën zijn welkom!

Parkeren tijdens tijdelijke inrichting?

Op het plein zullen er tijdens de proefopstelling twaalf parkeerplaatsen wegvallen. Dat vangt de Stad Gent op door drie alternatieven aan te bieden: autodelen, buurtparkings en de stationsparking aan Dampoort.

Via autodelen zoekt de Stad Gent vrijwilligers uit de Dampoortwijk die tussen 15 augustus en 30 september 2017 het aandurven hun eigen wagen even aan de kant te zetten. Zij krijgen dankzij ‘autodelen.net’ en ‘Taxistop’ de kans om zich met deelwagens, lijntickets, aangepaste fiets, taxi, enzovoort, anders te organiseren. Na de proefperiode kunnen zij hun ervaringen delen. Ondertussen zijn er al zeventien enthousiastelingen die dat willen uitproberen.

Daarnaast kunnen buurtbewoners gebruik maken van de parking aan het koopcentrum en een deel van de parking van Colruyt langs de Dendermondsesteenweg. Beide parkings liggen op ongeveer 500 meter van het Heilig Hartplein.

Tot slot zoekt de Stad Gent een aantal bewoners uit de omgeving van het Heilig Hartplein om gedurende deze zes weken hun auto op afstand te willen parkeren. Hiervoor staat de stationsparking van Dampoort ter beschikking.

Informatie

Nele Vanhooren, programmacommunicator Stedelijke Vernieuwing Stad Gent, tel. 09 266 82 37, e-mail nele.vanhooren@stad.gent

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus