• Tech Lane Ghent

Janssen Pharmaceutica plant nieuwe productiesite voor bloedkankertherapie in Gent

22 06 2021

Samen met de Stad Gent en partners Alinso Group, POM Oost-Vlaanderen, UGent, UZ Gent, PMV en FIT, zet sogent zich sterk in op de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Tech Lane Ghent op Eiland Zwijnaarde. Zo vestigt Janssen Pharmaceutica, de dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson, zich op Tech Lane Ghent en investeert de farmareus fors in de Gentse kenniseconomie. Zowel de nabijheid en expertise van de UGent en het UZ Gent als de duurzame bedrijfsruimte in Tech Lane Ghent zijn doorslaggevend om hun innovatieve CAR-T kankertherapie in Gent verder te ontwikkelen. Later dit jaar begint op Tech Lane Ghent de bouw van een 26.000 vierkante meter grote productiesite. Vanaf 2023 zullen op de nieuwe site alle Europese behandelingen met celtherapie voor bloedkanker worden ontwikkeld. 

Forse investering in innovatieve kankertherapie

Het gaat om een CAR-T-celtherapie, een vorm van immuuntherapie. Witte bloedcellen van zieke patiënten zullen worden afgenomen in ziekenhuizen en in Gent genetisch gewijzigd tot een leger van soldaten dat de tumor doelgericht aanvalt. De aangepaste cellen worden opnieuw in de bloedbaan van de patiënt ingebracht.

België, biofarma hub van wereldklasse

Sinds jaren wordt België beschouwd als een biofarma hub van wereldklasse met één van de meest toonaangevende clusters voor cel- en gentherapie in Europa. Met meer dan 5.000 medewerkers, waaronder meer dan 2.400 wetenschappers gevestigd op de Beerse Campus, en een jaarlijkse investering van €1,5 miljard in R&D speelt Janssen een voortrekkersrol in het life sciences-ecosyteem in België.

“De beslissing om het nieuwe Europese productiecentrum voor celtherapie in België te bouwen getuigt van het unieke lokale life sciences-ecosysteem dat wereldwijd nog steeds hoog aangeschreven staat ”, zegt Sonja Willems, Managing Director, Janssen-Cilag NV. “De ontwikkeling en productie van transformationele therapieën zoals CAR-T-celtherapie vereisen grote innovatiekracht en sterke samenwerking. Door voor België te kiezen, hopen we verder te bouwen op de expertise van Janssen op het gebied van wetenschap en productie, evenals op de beschikbaarheid van lokale kennis, infrastructuur en talent.”

“We mogen trots zijn dat ons land de thuisbasis wordt van de eerste productiesite voor celtherapie in Europa. Het bewijst dat we toptalent hebben dat topinvesteringen mogelijk maakt. De regering zal zich dan ook blijven inzetten om innovatieve bedrijven zoals J&J kansen te geven om te blijven groeien en innoveren”, zegt Eerste Minister Alexander De Croo.

“De belangrijkste grondstof in Vlaanderen zijn onze brains. Daarom zetten we met ons relanceplan volop in op technologische innovatie. Biotech is één van onze paradepaardjes. Daarom ben ik zo blij dat Vlaanderen de eerste productiesite voor celtherapie in Europa krijgt. Dit doet onze regio internationaal stralen”, zegt Minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon.

De vestiging van Janssen Pharmaceutica NV past perfect in de ambitie van alle betrokken partners binnen Tech Lane Ghent om een excellerend ecosysteem te worden waar R&D-bedrijvigheid, start-ups, scale-ups en kennisinstellingen elkaar versterken, naast watergebonden logistiek. Die ambitie vertaalt zich de laatste jaren in de vestiging van verschillende grote bedrijven. We zijn vereerd om te mogen samenwerken met Alinso Group, Flanders Investment and Trade (FIT), de Participatiemaatschappij Vlaanderen, De POM Oost-Vlaanderen, de Universiteit Gent en UZ Gent.  Door onze krachten en know how te bundelen zal Tech Lane Ghent een voorkeurlocatie blijven voor internationale investeringen.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus