Lezing DRDH Architects op 18.11

09 11 2021

Op 18 november 2021 om 20.00 uur geeft DRDH Architects uit Londen een lezing over eigen werk in de Opera Gent. Tickets kunnen aangekocht worden via de website van Archipel vzw.

DRDH bouwde een internationale reputatie op met hun realisatie van het concertgebouw te Bodø in Noorwegen. Het bureau is ook actief in België en renoveerde reeds de grote concerthal van het Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Ze werkten ook een masterplan uit voor de uitbreiding en renovatie van de Bourlaschouwburg in Antwerpen en de Gentse Opera

Deep Thresholds

Architectuur ontstaat op de drempel, in de overgang van ambiguïteit naar wederkerigheid, in de transformatie van de dialectiek naar dialoog. In haar diepte herbergt en voedt de drempel de rijke gradaties tussen het publieke en private leven, markeert en materialiseert zij de overgang van collectieve ervaring naar intiem engagement. De drempel is niet functioneel voorgeschreven, maar een toestand die uitnodigt tot toe-eigening. Het is de hedendaagse conditie, de plek waar dingen samen kunnen komen; waar wij samen kunnen komen. In de lezing zullen Daniel Rosbottom en David Howarth, DR en DH van DRDH, een aantal voltooide werken en een lopend project, de Opera Gent, presenteren die samen proberen enkele mogelijkheden van architectuur als een conditie van drempel te belichamen.

Opera Gent

DRDH maakt deel uit van het winnend team van de Open Oproep voor de renovatie van de Gentse Opera. Het gebouw dateert uit 1840 en werd in 1993 deels gerestaureerd. Omdat het niet langer voldoet aan de huidige normen en opvattingen om opera en muziektheater te maken voor een hedendaags publiek, gingen Opera Ballet Vlaanderen, de Stad Gent en de Vlaamse overheid op zoek naar een ontwerpteam dat een masterplan kon ontwikkelen voor het multidisciplinair herbestemmen van het operagebouw. Het masterplan moest niet alleen een visie ontwikkelen voor de operasite (met theaterzaal, ruimtes backstage, salons, kantoren en ateliers voor het personeel), maar ook voor het voormalige bijgebouw van Justitie aan het Koophandelsplein. Speerpunten in de opdrachtformulering waren het creëren van een open muziek- en podiumkunstencentrum waarvan de infrastructuur voor meerdere culturele partners ter beschikking staat, aan de hand van een doordachte, duurzame architectuur die naadloos aansluit op en in dialoog gaat met het waardevol erfgoed.

DRDH Architects uit Londen ontwikkelden een ruimtelijke visie die het ontpitte bouwblok intelligent benut en in het hart een publiek pleintje maakt dat verwijst naar de historische oorsprong van de site van het ‘Sebastiaanshof’. Het oude, ovale peristilium wordt herontdekt als de toegang tot de hele operasite en tot het nieuwe, beglaasde atrium. Dat atrium is een helder trappenhuis dat niet alleen de oude balzalen en de operazaal, maar ook een nieuw ‘torengebouw’ aan de Ketelvaart ontsluit. Dit bevat onderaan een extra zaal, die uitkijkt op de Ketelvest. Erboven zit het nieuwe zijtoneel, waarnaar een vrachtwagenlift leveringen mogelijk maakt, en daarboven een repetitiezaal. De kroon op het werk is een tweede kleine zaal, die voorstellingen met een prachtig uitzicht over de stad belooft.

Als bouwheer neemt sogent de projectleiding voor het ontwerp, de uitvoering en de uitgifte van de vernieuwde Opera op zich.

 

 

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus