Minister Matthias Diependaele steunt uitbreiding en restauratie Design Museum Gent met erfgoedpremie

08 12 2021

Na de zomer van 2022 start sogent met de werken voor de langverwachte uitbreiding van Design Museum Gent. Samen met de uitbreiding wordt ook het bestaande erfgoed met zorg aangepakt. De bouw van de nieuwe vleugel DING (Design in Gent) is een grote stap in de verdere verduurzaming van de totale museumsite. Zo worden delen van het bestaande, beschermde erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met DING gerestaureerd met respect voor de rijke geschiedenis van de gebouwen. Design Museum Gent, Stad Gent en sogent kunnen nu ook rekenen op de steun van de Vlaamse Overheid in de vorm van een erfgoedpremie.

Bij de restauratiewerken zullen de koetsdoorgang van het 16e eeuwse Huis Leten, de achtergevel Huis Leten, de bel-étage Huis Leten en de gevels langs de prachtige binnentuin van het 18e eeuwse Hotel De Coninck dankzij de erfgoedpremie in hun vroegere glorie hersteld worden. Doorheen het volledige project, uitbreiding en restauratie, wordt een circulaire aanpak gehanteerd. Samen met opdrachtgever Design Museum Gent en de architectenteams TRANS architectuur I stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap zoeken we actief naar duurzame en circulaire materialen en oplossingen om bestaande materialen te hergebruiken. Zo krijgen de natuurstenen traptreden uit de vleugel van 1992 een tweede leven als terrazzotegels. Gesloopte bouwmaterialen van de site zelf worden dus op dezelfde site terug ingezet. Hiermee willen we echt baanbrekend zijn en als voorbeeldproject dienen voor anderen. Al te vaak belandt bouwmateriaal rechtstreeks de container in zonder te kijken hoe het op een hedendaagse manier kan ingezet worden.

Op 6 maart 2022 het museum haar deuren. Daarna wordt het volledige museum leeg gehaald, om de collectiestukken te beschermen tijdens de werken. Collectiestukken verwijderen is een serieuze logistieke uitdaging. De objecten moeten zorgvuldig bekeken, ingepakt, tegen ongedierte behandeld en bewaard worden. Minister Matthias Diependaele en schepen Sami Souguir helpen Design Museum Gent alvast door de eerste luchter in te pakken voor transport naar het depot.

Vandaag maken we 587 000 euro vrij voor de restauratie van de beschermde delen van het designmuseum. Samen met de nieuwbouw zal Gent tegen 2024 opnieuw een plek hebben voor designliefhebbers van over de hele wereld. Dat is goed voor het cultuuraanbod, maar ook om Gent nog meer op de kaart te zetten als toeristische trekpleister.  Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

De tentoonstellingen rond het proces achter de nieuwe vleugel, verbinDING. Van concept tot plan, loopt nog tot en met 6 maart 2022.

Daarna sluit het museum de deuren tot midden 2024. Wie Design Museum Gent nog eens wil bezoeken heeft dus nog maar een paar maanden de tijd vooraleer de deuren voor ruim twee jaar dicht gaan. Sami Souguir, schepen van cultuur, stadsontwikkeling en ruimtelijke planning Stad Gent en voorzitter sogent.

Het museum opent uitzonderlijk wel nog eens de deuren van het tegen dan volledig lege museum van 22 april tot en met 1 mei 2022 voor Design Fest Gent.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus