• 20180704_AV_BVDAAC_Persmoment oplevering_c_sogent

Muziekcampus in Paddenhoek klaar voor het nieuwe schooljaar

04 07 2018

In de Paddenhoek transformeerde sogent een voormalig schoolgebouw tot  muziekcampus voor de afdeling Jazz, Popmuziek en Muziekproductie van KASK & Koninklijk Conservatorium, de school of arts van de Hogeschool Gent. Sogent renoveerde het pand en besteedde daarbij veel aandacht aan akoestiek. De renovatie verliep vlot en is op tijd klaar. Studenten kunnen het nieuwe schooljaar aanvangen in een gloednieuwe, op maat gemaakte campus.

In de Paddenhoek, op de hoek met de Kalandeberg, staat een imposant gebouw. Het pand werd gebouwd aan het begin van de jaren 60 en getuigt van de typische architectuurstijl van die periode. Een tijdlang deed het dienst als werkplek voor de registratie van belastingen. Toen de provincie Oost-Vlaanderen eigenaar werd, werd het complex gebruikt als school en als loket.

Na het vertrek van de provincie werd sogent in 2011 de nieuwe eigenaar. Het voormalige schoolgebouw was uitgeleefd en voldeed niet langer aan de hedendaagse normen op vlak van veiligheid, techniek, duurzaamheid en comfort. Een grondige renovatie in combinatie met een gepaste herbestemming drong zich op. Sogent renoveerde het pand en transformeerde het tot een heuse muziekcampus van de Hogeschool Gent.

Een muzikale toekomst

Het pand wordt vanaf september 2018 in gebruik genomen door de Hogeschool Gent als muziekcampus voor de afdeling Jazz, Popmuziek en Muziekproductie van KASK & Koninklijk Conservatorium.

Om het gebouw aan te passen aan de specifieke noden van de nieuwe gebruiker, maakte architectenbureau ABETEC een ontwerp dat maximaal rekening hield met de verwachtingen en de eisen van de Hogeschool om in het pand volwaardige les- en oefenlokalen onder te brengen. Speciale aandacht ging uit naar het uitsluiten van geluidsoverlast naar de buurt en naar de akoestiek. Maar ook duurzaamheid, comfort en moderne technieken waren van bij het begin uitgangspunten voor deze grondige renovatie.

Vlotte renovatie

De renovatie ving aan in het voorjaar van 2017.

De voormalige conciërgewoning die tussen het hoofdvolume en de Bank van de Arbeid geprangd zat, werd afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. In deze nieuwbouw werd er naast de bestaande toegang een volwaardige tweede in- en uitgang gecreëerd, zoals de wetgeving het voorschrijft. Om de toegankelijkheid verder te optimaliseren werd de bestaande ingang op straatniveau gebracht en werd een lift geïnstalleerd.

Het hoofdvolume werd volledig gestript.  Enkele bijzondere maatregelen leidden er tot een optimale geluidsbeleving. Zo is elk afzonderlijk muzieklokaal opgevat als een akoestisch gesloten box zodat geluidsoverdracht onmogelijk is. Ook is telkens één zijde van een lokaal schuin afgewerkt, voor een optimale akoestische beleving binnen. Een dubbele rij ramen, voorzien van hoogwaardig akoestisch dempend glas, verhindert overlast naar de buurt.

Een grote polyvalente ruimte op het gelijkvloers zal door de opleiding gebruikt worden om er opleidingsgerelateerde voorstellingen en openbare examens te organiseren. Naast de vele kleinere en middelgrote individuele muzieklokalen, werden enkele grote theorielokalen en zelfs twee opnamestudio’s voorzien. Het programma is vervolledigd met sanitair, een keuken, een EHBO-ruimte en een kleedruimte met douchevoorziening.

De afwerking, in de vorm van vaste instrumenten en akoestisch materiaal in de ruimtes zelf, wordt tijdens het zomerverlof voorzien door Hogeschool Gent.

 

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus