• Open Monumentendag 2017
  • De gevel van de Bank van de Arbeid
  • Aanleg van de Schipperskaai, met fietspad, foto (c) Stad Gent
  • De Malmarfabriek in 2011 voor de tijdelijke invulling, foto (c) sogent
  • Het gelijkvloers van de wasserijsite, foto (c) Stad Gent
  • De pastorie voor de start van het project, foto (c) Jef Geldof

Ontdek onze stadsontwikkelingsprojecten tijdens Open Monumentendag!

11 08 2017

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2017 is het al aan zijn 29ste editie toe! Op zondag 10 september openen erfgoedsites in heel Vlaanderen de deuren voor het grote publiek. Ook heel wat stadsontwikkelingsprojecten van sogent zijn van de partij!

De Bank van de Arbeid en het mysterieus Moors Rooksalon

De werkplek van sogent, de Bank van de arbeid, is een vaste waarde op Open Monumentendag. Anno 2017 is dit monument in hartje Gent inderdaad ons kantoor, maar in 1923 werd het gebouw feestelijk geopend als één van de meest moderne en best gemeubelde banken van België. 'Vader' Edward Anseele, spilfiguur van de socialistische beweging, was de bezieler van de bank. De financiële instelling moest als tegengewicht dienen tegen het kapitalistisch systeem. Lang bleef deze doelstelling niet overeind. Reeds in 1934 moest de Bank van de Arbeid haar deuren sluiten. Maar het gebouw herinnert nog steeds aan haar oorspronkelijke functie. Van de neoclassicistische gevels, tot het art deco interieur. Van de Kluizenzaal tot de directeurswoning.

Dit jaar besteden we extra aandacht aan de renovatie van de achterbouw van het bankcomplex. Het gedeelte in de Paddenhoek wordt gerenoveerd tot campus voor de afdeling Pop & Jazz van de Hogeschool Gent. Kom het allemaal ontdekken tijdens één van de gegidste rondleidingen op Open Monumentendag. Van 10u tot 17u vindt er elk half uur een gratis rondleiding plaats voor groepen tot 15 personen. Vooraf inschrijven is wenselijk. Breng jouw nieuwsgierigheid mee. Het mysterieus Moors rooksalon wordt geopend...

Meer info vind je hier.

De Oude Dokken

Het havengebied van de Oude Dokken wordt door sogent, de Stad Gent en heel wat partners omgevormd tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren, parken en een school. Het verleden van de plek wordt daarbij niet vergeten. Integendeel! Het krijgt een prominente plaats in het stadsbeeld. Tijdens Open Monumentendag kom je er alles over te weten!

Kranen

In de toekomstige woonwijk tussen Dampoort en Muide vormen de kranen een van de vele verwijzingen naar het maritieme en industriële verleden van de plek. Kom ze ontdekken!

Meer info vind je hier.

Tijdelijke invulling

In afwachting van de vernieuwing van het gebied van de Oude Dokken, wordt het bestaande patrimonium druk bezet door creatievelingen en sportievelingen. Een oude loods doet nu dienst als een indoor skatepark. Een oud fabrieksgebouw werd tijdelijk een artistieke ontmoetingsplaats. Het toekomstige Houtdokpark maakt nog even plaats voor Bar Bricolage. Ook DOK is terug als werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvers. Op 10 september is daar een extra rommelmarkt!

De Malmarsite

In Sint-Amandsberg krijgt de voormalige Malmarfabriek een nieuwe bestemming als collectief woonproject. In 'Bijgaardehof' zal er plaats zijn voor 57 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. Bijgaardehof wordt daarmee het grootste cohousingproject van het land. Tijdens Open Monumentendag is de moestuin in de fabriek open voor publiek.

De Wasserij der Vlaanderen

De Wasserij der Vlaanderen, met felblauwe gevel in de Toekomststraat en massieve gevel in de Kunstenaarstraat, is een opvallende plek in Sint-Amandsberg. Sinds de laatste was er in 2011 werd gedraaid, staat de site leeg, wachtend op een nieuwe bestemming. Sogent plant voor de site een nieuwe toekomst als ontmoetingsplaats voor de buurt en centrum van activiteit, in samenspraak met de buurtbewoners. Trek je propere kleren aan (of niet) en ontdek dit markante gebouw.

Meer info vind je hier.

De pastorij van de Heilig Hartkerk

De kerk en het plein van het Heilig Hart in Sint-Amandsberg hebben het potentieel om een echte ontmoetingsplek te worden voor de buurt. Voor de herbestemming ervan gaat sogent op zoek naar een ontwerpteam. Dit project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’ rond de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg. Alles verloopt in nauw overleg met de bewoners en buurtpartners. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties zorgen voor tijdelijke invulling, onder andere in de pastorij.

Meer info vind je hier.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus