• Oude Dokken - zicht vanuit het Kapitein Zeppospark

Oude Dokken wint Prijs Publieke Ruimte

27 04 2022

De kaaipromenade en het Kapitein Zeppospark in de Oude Dokken dragen voor één jaar de titel 'mooiste publieke ruimte in Vlaanderen'. De vakjury koos het openbaar domein van de Oude Dokken unaniem tot winnaar van de Prijs Publieke Ruimte 2022. Het project sleepte bovendien ook de publieksprijs in de wacht.

De Stad Gent heeft op dinsdag 26 april de Prijs Publieke Ruimte 2022 gewonnen met de nieuw aangelegde kaaipromenade op de oostelijke oever van de Oude Dokken en het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok. De jury was vooral vol lof over het feit dat het verlaten havengebied met veel respect voor het verleden werd aangepakt. Havenerfgoed zoals kranen, kademuren en treinsporen vormen het decor voor een brede boulevard waar nieuw groen en recreatieve functies op een harmonieuze manier zijn geïntegreerd. De jury prees ook de aandacht voor toegankelijkheid en ontharding. Naast de prijs van de vakjury, sleepte het project ook de publieksprijs in de wacht.

De omgeving rond de drie oudste dokken van Gent wordt door Stad Gent en sogent samen met verschillende partners omgevormd tot een volledig nieuw stadsdeel. In de nieuwe wijk komen wonen, werken en ontspannen aan het water op een natuurlijke manier samen. Ook het openbaar domein van de nieuwe woonwijk krijgt stilaan vorm. De vier kilometer lange promenade op de kaaien rondom de dokken is de ruggengraat. Ze rijgt de groenzones en pleinen aan elkaar. De kranen, treinsporen en aanmeerpalen die er staan, verwijzen op een passende manier naar de rijke maritieme geschiedenis van deze plaats. Het eerste wijkpark, het Kapitein Zeppospark rond het Houtdok, is al gerealiseerd. Veel Gentenaars maken er gebruik van de speel- en sportzones, en de strandzone is vooral in trek bij mooi weer.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus