Provinciale Architectuurprijs voor Standaertsite

29 08 2019

Fijn nieuws van de Provincie Oost-Vlaanderen; haar Architectuurprijs kent ze dit jaar toe aan de Standaertsite, het buurt- en ontmoetingscentrum in Ledeberg. De Standaertsite is een ontwerp van ae-architecten, m u r m u u r architecten, Carton123 architecten, H110 architecten en ingenieurs en Atelier Arne Deruyter. Als opdrachtgever zijn de Stad Gent en sogent bijzonder trots op deze mooie realisatie en terechte prijs.

Twee laureaten

De provinciale Architectuurprijs is dit jaar aan haar dertiende editie toe. Het thema van de tweejaarlijkse prijs was deze keer 'herbestemming en herinrichting van historisch erfgoed'.

Woensdag 28 augustus maakte de Provincie bekend dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan twee ex-aequo laureaten:

  • Utopia: bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten in Aalst, een ontwerp van KAAN Architecten uit Rotterdam
  • De Standaertsite in Ledeberg, Gent: een buurt- en ontmoetingscentrum van de hand van ae-architecten, m u r m u u r architecten, Carton123 architecten, H110 architecten en ingenieurs en Atelier Arne Deruyter

Beide laureaten ontvangen elk 3 750 EUR. De vakjury, bestaande uit Marc Dubois, Dimitri Minten, Marie-José van Hee, Hera Van Sande en Koen Van Synghel koos deze twee projecten uit 23 inzendingen en motiveerde die keuze als volgt:

Utopia incorporeert een opvallend 19de-eeuws gebouw, creëert verbinding met de stad en haar bewoners, is een nieuwe landmark en heeft veel aandacht voor duurzaamheid.

De Standaertsite herwaardeert industrieel erfgoed en zorgde voor een grote open ruimte waarbij verschillende elementen met de grens binnen/buiten flirten, op maat van de gemeenschap.

Op beide historische plekken wordt voortaan ontmoeting gestimuleerd door hedendaagse architecturale ingrepen.

 

Nu al industrieel erfgoed

Over de Standaertsite luidde de motivering verder:

Het terrein van de voormalige doe-het-zelf-zaak ‘Standaert’ raakt overhoeks aan twee straten van het dense centrum van Ledeberg. De site reikt diep in het binnengebied, ommuurd door tuinmuren en bijgebouwen. De voornaamste intentie van de ontwerpers was om het aandeel ‘park’ zo groot mogelijk te houden en impact te laten uitoefenen tot in de aangrenzende straten. Het aandeel bebouwing werd beperkt en rationeel ingezet. De ‘mooiste’, centraal gelegen loods bleef behouden en werd in ere hersteld. Door de fijne metalen vakwerkliggers is dit nu al industrieel erfgoed. Dit is het kloppend hart van de site met vier polyvalente ruimtes waar buurtactiviteiten plaatsvinden.

De architectuur zoekt de mogelijkheden op van de grens tussen binnen en buiten. Vanuit de loods is er een overzicht over een groot deel van het park. Zitbanken onder de dakondersteek bieden ontmoetingsmogelijkheden. Een transparante sokkel versterkt het doorzicht. Hij huisvest onder meer ‘de herberg’, het caféetje opengehouden door de buurt. Een grote, heldere luifel in de hoek van het terrein biedt plaats aan de activiteiten die minder nood hebben aan verwarming zoals marktjes. Deze luifel is opgebouwd uit gerecupereerd materiaal van de geslopen loodsen. Het dovencentrum, dat achter de gemene muur ligt, krijgt een eigen toegang tot het park.

De samenwerking van ‘murmuur architecten’ met andere jonge bureaus toont ons een nieuwe, hedendaagse methode van interdisciplinair werken. Voor de architectuur tekenden AE, Carton123 en Murmuur architecten, voor stabiliteit en technieken H110 architecten en ingenieurs en voor het park Landschapsatelier Arne Deruyter.

 

Een luchtig, verfrissend ontwerp

Als opdrachtgever zijn Stad Gent en sogent enthousiast over deze erkenning die de architecten te beurt valt. Projectverantwoordelijke Annelies Anaf coördineerde de werf namens sogent en spreekt lovend over de samenwerking met het team van architecten:

Binnen het traject van Ledeberg Leeft, kwam het potentieel van het binnengebied al naar boven. Later ging de doe-het-zelfzaak Standaert failliet. De onderhandelingen over de aankoop werden opgestart vanuit de Stad Gent, ondersteund door de vraag vanuit de buurt om meer ruimte voor ontmoeting te maken op de site. De Stad organiseerde een inspraaktraject en gaf de opdracht aan sogent om dit project te realiseren.

Het is fantastisch om te zien dat dit ook echt is gelukt. Deze plek gonst van de activiteit. De organisaties die hier aanwezig zijn en de kinderen uit de buurt, voelen zich hier thuis. En daar zit de architectuur voor veel tussen. Het is geen evidentie om multifunctionele ruimtes te ontwerpen waarbij de invulling nog niet helemaal bekend is, of in de toekomst kan wijzigen. Maar de architecten zijn er met hun ontwerp in geslaagd om de verschillende verenigingen hier een plek te geven en dit op een beperkte oppervlakte, met een beperkt budget en tegelijk zo mooi ogend. De architectuur heeft een zeker eenvoud en bevat tegelijk veel mooie details. Het is een luchtig en verfrissend ontwerp.

Tot slot maakt de afwisseling van architectuur met groene ruimtes, van moestuin tot park, het geheel helemaal af. De buurt kan genieten van het groen, de zo nodige lucht en ruimte in deze dicht bebouwde wijk.

Wat mij betreft is de prijs zeker terecht. Proficiat Murmuur, Carton 123, AE, H110 architecten en ingenieurs en Arne Deruyter!

De prijs wordt op woensdagavond 23 oktober 2019 uitgereikt in Utopia. Meer info daarover vind je hier.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus