• Voorgevel van de Kleine Sikkel in 2016, foto (c) Jef Geldof in opdracht van sogent

Restauratie monument de Kleine Sikkel kan beginnen

06 11 2019

In de Nederpolder, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal, kan de restauratie van één van de oudste patriciërswoningen uit Gent beginnen. De Kleine Sikkel, met kern die teruggaat tot de 13de eeuw, wordt door sogent gerestaureerd en klaar gemaakt voor een nieuwe invulling. Het wordt de uitvalsbasis voor verschillende culturele organisaties. 

Hoge prijzen

Voor het uitvoeren van de restauratiewerken, ging sogent op zoek naar een aannemer. Recent werden de werken gegund aan bouwbedrijf Mevaco uit Aalter. Zij gaan in de tweede helft van november aan de slag.

Aanvankelijk zouden de werken starten in januari 2019. Deze timing is opgeschoven omdat de prijzen van de eerste offertes te hoog waren. Door het bestek beperkt aan te passen, door in dialoog te treden met de aannemers en door slimme optimalisaties door te voeren, is de prijs voor de werkzaamheden terug gevoelig gedaald. Ook de timing voor het einde van de werken schuift hierdoor op; dat is nu voorzien voor de zomer van 2021.

Eerst slopen

De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden.

In eerste instantie zullen de garages in de Biezekapelstraat gesloopt worden. De vrijgekomen ruimte zal tijdens de werken dienst doen als werfruimte. Na de werf wordt dit deel terug een voetgangersstraatje, publiek toegankelijk voor iedereen.

Ook de inferieure achterbouw wordt gesloopt. Hier komt namelijk een nieuw volume waarin een cafetaria, een fietsberging en een technische ruimte worden voorzien. De nieuwbouw krijgt ook een kleine binnentuin, een groendak én een dakterras met uitzicht op Sint-Baafs.

Na de sloop en na het nemen van de noodzakelijke stabiliteitsmaatregelen, kan het archeologisch onderzoek starten.

Ondertussen zullen de werken kunnen starten in het historisch waardevolle hoofdvolume. In dat gebouw zullen alle niet waardevolle, recente toevoegingen en storende technieken verwijderd worden. Om in de tussenvloeren alle technieken kwijt te kunnen, worden de bestaande vloeren eerst verwijderd, om ze nadien terug te plaatsen.

Dan nieuwbouwen en restaureren

Eens het archeologisch onderzoek is afgelopen, kunnen de opbouw van de nieuwbouw en de restauratie van het als monument beschermde hoofdvolume verder simultaan gebeuren.

Het hoofdvolume wordt zorgvuldig gerestaureerd. Het buitenschrijnwerk, het dak en de gevel worden volledig gerestaureerd. De gevel wordt ook opnieuw verankerd in de structuur zodat de huidige schoringen (in vervanging van de voormalige houten constructie tussen de Kleine en de Grote Sikkel) uit het straatbeeld kunnen verdwijnen.

Het ontwerp voor deze restauratie is van de hand van VOLT architecten uit Gent.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus