• Eerste spadesteek op 8 november 2017

Start van de ontwikkeling op Eiland Zwijnaarde met eerste spadesteek

09 11 2017

Op 8 november 2017 zijn de eerste bouwwerken gestart op Eiland Zwijnaarde. Het bedrijventerrein wordt samen met het huidige Technologiepark Ardoyen gepositioneerd als Tech Lane Ghent. Alinso Group bouwt er voor Mainfreight een logistiek centrum. De start van de eerste bouwwerken op de logistieke zone van Tech Lane Ghent is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van dit uiterst goed ontsloten bedrijventerrein. Het 35 hectare grote bedrijvenpark wordt de thuisbasis van bedrijven uit de kenniseconomie, logistiek en watergebonden distributie.

Start eerste bouwwerken

Met de start van de bouwwerken op de logistieke zone van Tech Lane Ghent door Alinso Group, wordt de aanzet gegeven voor de eerste effectieve invulling van het bedrijventerrein.  Daarmee gaat een nieuwe fase in, na een noodzakelijke periode van voorbereidende werkzaamheden.

Alinso Group start met de bouw van een logistiek complex in opdracht van Mainfreight, dat haar crossdock operaties van Oostende naar Tech Lane Ghent Logistics zal uitbreiden. Het gaat voornamelijk om overslag van goederen. Daarvoor wordt een nieuw overslagcentrum gebouwd op het zuidelijk deel van Tech Lane Ghent Logistics. Mainfreight koos Tech Lane Ghent als locatie wegens de ideale geografische ligging van dit bedrijventerrein.

Duurzaam bedrijvenpark

Ivan Lokere: “Eiland Zwijnaarde is het resultaat van een lange vruchtbare samenwerking tussen Alinso Group en de publieke partners. De visie en volharding van onze aandeelhouder en de publieke sectors hebben ervoor gezorgd dat we Eiland Zwijnaarde tot een veelzijdig, duurzaam en toekomstgericht bedrijventerrein konden ontwikkelen, in symbiose met haar omgeving.”

Het gebied van 35 hectare in het zuiden van Gent is gelegen op een strategische locatie ter hoogte van het knooppunt E40/E17. Het is gelegen langs de E40 en heeft een directe aansluiting met de R4 en een rechtstreekse toegang tot de Bovenschelde. Het bedrijventerrein wordt ontwikkeld met een hoog ambitieniveau op vlak van duurzaamheid en architecturale kwaliteit.

Mathias De Clercq, voorzitter nv Eiland Zwijnaarde: “Met de ontwikkeling van dit bedrijvenpark zorgen we voor bijkomende ruimte in Gent voor zowel kennisintensieve bedrijven in onder andere de biotech, cleantech en healthtech als logistieke en distributiebedrijven. Dat is goed voor de tewerkstelling in Gent. Met Mainfreight komen er circa 100 jobs bij in Gent. Op termijn streven we voor heel de site naar 3.500-tal jobs.”

De site Eiland Zwijnaarde wordt ontwikkeld door 2 instanties:

NV Eiland Zwijnaarde staat in voor het bouwrijp maken van de terreinen ten zuiden van E40.  Eiland Zwijnaarde nv is een Privaat Publieke Samenwerking bestaande uit:

•    de ontwikkelaar Alinso Group,
•    het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (sogent),
•    de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost Vlaanderen (POM) en
•    de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Waterwegen en Zeekanaal NV is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gronden ten noorden van E40.

Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid (Agentschap Ondernemen en Innoveren en Agentschap Wegen en Verkeer).

De site Eiland Zwijnaarde en het Technologiepark Ardoyen worden samen gepositioneerd als Tech Lane Ghent. Tech Lane Ghent Logistics situeert zich volledig op de site Eiland Zwijnaarde, Tech Lane Ghent Science Park situeert zich deels op Eiland Zwijnaarde en op Technologiepark Ardoyen.

Timing en impact van de werken

De bouwwerken van Alinso Group zijn op 8 november 2017 van start gegaan. Het einde van de werken is voorzien in het tweede kwartaal van 2018. Gezien de ligging van het terrein is tijdens de werkzaamheden weinig hinder te verwachten. Gebruik van het fietspad langs E40 en R4 (tussen Zwijnaarde en Merelbeke, in de richting van Merelbeke) wordt ten allen tijde gegarandeerd.

Over Alinso Group

Alinso Group beheert en ontwikkelt toekomstgerichte business parken en build-to-suit projecten.  Alinso Group is als private ontwikkelaar, van bij het begin, partner van het project Eiland Zwijnaarde nv.

Alinso Group is naast België, onder meer ook actief in Roemenië, waar het ten noorden van Boekarest, onder de naam PWP, een business park met een oppervlakte van 300 ha ontwikkelt en beheert met gereputeerde internationale klanten zoals Unilever, General Electric, Nestlé, Honeywell en ENI. 

Zie ook www.alinso.eu

Over Mainfreight

De Mainfreight groep is een wereldwijde logistieke dienstverlener, die in functie van de behoeften van de klant, oplossingen biedt voor geïntegreerde en gepersonaliseerde opslag, transport, (wegtransport, zee- en luchtvracht) en distributie.  

Mainfreight telt meer dan 200 locaties wereldwijd verspreid over Nieuw-Zeeland, Australië, Azië, de Verenigde Staten en Europa.  Binnen Europa beschikt de Mainfreight Groep over 28 vestigingen.

Zie ook www.mainfreight.be

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus