• Tijdelijke tentoonstelling Kavelproject met Sint-Lucas
  • Tijdelijke tentoonstelling Kavelproject met Sint-Lucas
  • Tijdelijke tentoonstelling Kavelproject met Sint-Lucas

Studenten architectuur hertekenen de Gentse gezinswoning

12 07 2017

Dankzij het kavelproject van sogent maken verkrotte panden structureel plaats voor nieuwe gezinswoningen. Enkele studenten architectuur bogen zich afgelopen academiejaar over dat project en maakten er een oefening van. Hoe kunnen we de beperkte beschikbare ruimte in onze stad nog efficiënter gebruiken, zonder in te boeten aan woonkwaliteit? De resultaten van het werk zijn een maand lang te zien in de Bank van de Arbeid.

Van krot tot architecturale eengezinswoning

Sinds 2007 koopt sogent verkrotte woningen en onbenutte terreinen in de stad op. Het stadsontwikkelingsbedrijf verkavelt de gronden en verkoopt ze als bouwrijpe en betaalbare percelen aan jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen, om er een kwalitatieve nieuwe woning op te bouwen.

De kavel wordt met een korting van gemiddeld 20% op de marktconforme prijs verkocht. Voor de realisatie van hun woning gaan de gezinnen vervolgens in zee met een van de architectenbureaus geselecteerd door sogent. Net omdat ze geselecteerd zijn omwille van hun vernieuwende visie, architecturale kwaliteit, duurzaamheid en prijsbewaking, leveren ze kwaliteit.

Voordeel voor jonge gezinnen en stadsbeeld

Op die manier slaat sogent twee vliegen in een klap. Enerzijds wordt de droom van een unieke, hedendaagse rijwoning voor jonge gezinnen weer toegankelijk. Door de hoge kostprijs en de schaarste van de grond in de stad, is de stadsvlucht van jonge gezinnen naar de Gentse buitenrand immers al jaren een fenomeen. Door bouwrijpe kavels in de stad aan een aanvaardbare prijs aan te bieden, krijgen jonge gezinnen de kans om een nieuwbouw te realiseren. Sogent wil hiermee het individueel bouwen herwaarderen, in een stad waar hoofdzakelijk professionele bouwheren neergestreken zijn.

Anderzijds maken oude, verkrotte en onbenutte gebouwen in het project plaats voor frisse eengezinswoningen. Op die manier wordt leegstand en verkrotting in de stad aangepakt. Ook het stadsbeeld vaart er dus wel bij.

Hetzelfde, maar toch anders

Het kavelproject is aan zijn tiende jaar toe. In de periode 2007-2017 zijn op die manier al meer dan 65 bouwgronden verspreid over de stad verkocht. Ruim 50 woningen daarvan zijn reeds bewoond of in opbouw. Het project leverde heel wat pareltjes op en (inter)nationale erkenning.

Maar het kan nooit kwaad om zelfs een succesvol project aan een kritische, jonge blik te onderwerpen. Daarom vroeg sogent de studenten van Campus Sint-Lucas Gent van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven om zowel de reeds bebouwde als de toekomstige kavels tegen het licht te houden. Kan het nog inventiever, nog creatiever? Kan er nog efficiënter omgesprongen worden met de beschikbare ruimte? Kunnen we kleiner gaan wonen zonder aan woonkwaliteit in te boeten?

De studenten gingen aan de slag. Het resultaat is 'The Same The Different': een studio over en voor de stad met het huis als vertrekpunt. De studenten (her)tekenden de huizen: klein, hoog, naast elkaar, in elkaar, op elkaar. Huizen om in te wonen, maar dan anders. Anders slapen, anders baden, anders koken. Huizen om te delen.

De resultaten zijn ronduit verrassend. Daar waar eerst plaats was voor een huis, blijkt nu ruimte voor twee. Kamers krijgen meerdere functies. Elke cm² wordt herdacht. Met de oefening leveren de studenten bovendien een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Dat is het uitgangspunt van deze oefening, die werd begeleid door Jo Taillieu en Jan De Vylder van het architectenbureau dvvt.

Tentoonstelling

Het werk van de studenten wordt een maand lang tentoongesteld bij sogent. Verweven tussen de andere stadsontwikkelingsprojecten tonen maquettes, schetsen en notities hoe de studenten te werk zijn gegaan. De tijdelijke expo is een samenwerking tussen sogent, de Faculteit Architectuur van KU Leuven, Jo Taillieu, Jan De Vylder en uiteraard alle studenten.

Praktisch

De tentoonstelling 'The Same The Different - Small House Big City' loopt van dinsdag 4 juli tot en met woensdag 9 augustus 2017 en is dagelijks gratis te bezoeken in de tentoonstellingsruimte van sogent (Bank van de Arbeid, Voldersstraat 1, 9000 Gent).

Ze is vrij toegankelijk op weekdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur - op zaterdag doorlopend van 11 tot 18 uur. Tijdens de Gentse Feesten gelden op weekdagen andere openingsuren: van 11 tot 17 uur.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus