• 20181126_AV_ICC_FLoralienhal_c_Michiel de Cleene, Open Oproep Vlaams Bouwmeester_14.jpg

Vijf teams in de running voor ontwerpopdracht ICC Floraliënhal

26 11 2018
De indrukwekkende Floraliënhal in het Citadelpark moet opnieuw het kloppende hart van het congrescentrum worden, maar ook van het park en de buurt. Vijf teams werden geselecteerd om een ontwerp voor deze transformatie op te maken.
 

Vier ontwerpopdrachten voor vier kleppers van gebouwen

Op maandag 26 november maakte de Gentse Stadsbouwmeester de 20 ontwerpteams bekend die in de running zijn om vier grote architectuuropdrachten in Gent te mogen uitvoeren. Per opdracht zullen vijf ontwerpteams het nu tegen elkaar opnemen met een uitgewerkt ontwerpvoorstel. Elke opdracht heeft te maken met een iconisch Gents gebouw: de Floraliënhal/hetICC, Design Museum Gent, het Gravensteen en Opera Gent. De bekendmaking van de geselecteerde bureaus voor deze vier unieke publieke bouwprojecten is een uiting van de ambitie van Gent om voluit in te zetten op architecturale kwaliteit.

ICC/Floraliënhal

Met de Open Oproep voor Gent ICC en de Floraliënhal in het Citadelpark moet de indrukwekkende Floraliënhal opnieuw het kloppende hart van een vernieuwd congrescentrum worden, maar ook van het park en de buurt. De historische ruimte wordt inzetbaar voor het Gent-ICC als ontmoetingscentrum, en zal ook beschikbaar zijn voor andere gebruikers zoals het S.M.A.K en het Kuipke.

De architectuuropdracht omvat de opmaak van een concreet masterplan, de renovatie van het congrescentrum, de invulling van multifunctionele zalen in de voormalige Casino-kop van de Floraliënhal, en een nieuwe toegang tot het ICC. De renovatie van de historische hal zelf, evenals de aanleg van de zones voor leveringen en logistiek zijn optionele uitvoeringsfasen. Binnen het bestaande ICC vormen meer daglicht, binding met de erfgoedomgeving (natuur en gebouw), verbeterd thermisch en akoestisch comfort en een duidelijker circulatie de uitdaging voor de ontwerpteams.

Sogent coördineert dit project. Het werd uitgekozen door Toerisme Vlaanderen als toeristisch hefboomproject en wordt begunstigd met een subsidie.

De gelesecteerde ontwerpteams

De vijf geselecteerde ontwerpteams kunnen binnenkort aan de slag. Zij zijn:

  • 51N4E bvba, NU architectuuratelier
  • CRIT architecten, Lacaton & Vassal Architectes
  • architecten de vylder vinck taillieu, Henk Pijpaert Engineering bvba, Studieburo  Mouton bvba, Studio Roma, VOGT Landscape Limited
  • l'AUC, MOS Architects PLLC
  • AgwA, BRUTHER ARCHITECTES

In 2019 wordt het beste ontwerp gekozen en kan de opdracht de volgende fase ingaan.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus