• 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene.jpg

Vijf teams geselecteerd voor ontwerpopdracht Design Museum Gent

26 11 2018
Design Museum Gent wordt uitgebreid met een gloednieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw zal de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende ruimte bieden voor een aantal nieuwe museale functies en horeca en de toegankelijkheid van het museum verbeteren. Vijf teams werden geselecteerd om een ontwerp voor deze transformatie op te maken.
 

Vier ontwerpopdrachten voor vier kleppers van gebouwen

Op maandag 26 november maakte de Gentse Stadsbouwmeester de 20 ontwerpteams bekend die in de running zijn om vier grote architectuuropdrachten in Gent te mogen uitvoeren. Per opdracht zullen vijf ontwerpteams het nu tegen elkaar opnemen met een uitgewerkt ontwerpvoorstel. Elke opdracht heeft te maken met een iconisch Gents gebouw: de Floraliënhal/hetICC, Design Museum Gent, het Gravensteen en Opera Gent. De bekendmaking van de geselecteerde bureaus voor deze vier unieke publieke bouwprojecten is een uiting van de ambitie van Gent om voluit in te zetten op architecturale kwaliteit.

DING!

Design Museum Gent – het enige designmuseum in Vlaanderen met een historische en hedendaagse collectie van 22.000 objecten – wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel op het terrein van de ‘WC rol’ aan de Drabstraat onder de naam DING! (Design in Gent). Het nieuwe gebouw moet de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende ruimte bieden en een aantal knelpunten zoals toegankelijkheid oplossen. Er zal plaats zijn voor multifunctionele (tentoonstellings)ruimtes, ruimte voor publiekswerkingsactiviteiten, lezing en debat, horeca en shop.

De gelesecteerde ontwerpteams

Sogent is gedelegeerd bouwheer en begeleidt het museumteam bij de opdracht. Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester gaat sogent op zoek naar een bureau dat de volledige studieopdracht voor de uitbrieding van het Design Museum kan uitvoeren. Vijf teams werden geselecteerd en kunnen binnenkort aan de slag:

  • Alan Baxter Ltd, Assemble Studio, Czvek Rigby
  • aNNo architecten, FELT architectuur & design, MONADNOC
  • BEL Architecten bvba
  • Carmody Groarke, RE‐ST, Trans architectuur I stedenbouw
  • Office Kersten Geers David Van Severen

In 2019 wordt het beste ontwerp gekozen en kan de opdracht de volgende fase ingaan.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus