• Tijdelijke tentoonstelling Kavelproject met Sint-Lucas

Vlamingen (en sogent) bouwen kleiner

17 08 2017

Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. In ruim 25 jaar is onze woonoppervlakte bijna gehalveerd. Bouwen wordt steeds duurder en dus moeten we steeds creatiever omspringen met de beschikbare ruimte. Studenten architectuur namen het Kavelproject van sogent onder de loep en onderzochten of compacter en efficiënter wonen nog mogelijk is.

Kleiner uit noodzaak

In Vlaanderen is de woonoppervlakte beperkt. Er zijn steeds minder bouwgronden beschikbaar, zowel op het 'platteland' als in de stad. En die paar bouwgronden worden dus gewoon duurder. Daarom gaan we kleiner bouwen. De cijfers liegen er niet om. Nieuwe huizen slanken opvallend snel af. Een huis dat vorig jaar gebouwd werd, had zo’n 133 vierkante meter woonoppervlakte. In 2000 was dat nog een pak meer, zo’n 160. En ruim 25 jaar geleden waren pas opgeleverde nieuwbouwwoningen bijna dubbel zo groot, gemiddeld 222 vierkante meter. Bij nieuwe appartementen is het nog opvallender. In 1990 was een nieuw appartement gemiddeld 123 vierkante meter groot, vorig jaar was dat nog maar 66 vierkante meter.

De stijgende grondprijzen vormen een deel van de verklaring. Maar ook de strengere bouwvoorschriften spelen een rol. Wie een nieuw huis zet, moet zich aan heel strenge regels houden wat betreft isolatie en ventilatie. Dat maakt bouwen ook een stuk duurder. Ook al wordt de meerprijs van  hoogredementsglas of zonnepanelen na verloop van tijd terug gewonnen, toch moet de kost in eerste instantie gemaakt worden.

Maar daarom niet minder kwalitatief

Ook sogent voelt deze trend en denkt na over een zo efficiënt mogelijke invulling van de nog vrije ruimte. Deze zomer nodigde sogent de studenten architectuur van de campus Sint-Lucas Gent van de KULeuven uit om mee te denken. Hoe kunnen we jonge gezinnen nog compacter later wonen? De studenten namen het Kavelproject van sogent onder de loep en keken wat nog beter kan. Ze bedachten verschillende modellen en ideeën om het compact wonen zo aangemaan mogelijk te maken.

Bekijk hier de reportage van AVS!

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus