• Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans

Wijkpark De Porre wint Prijs Publieke Ruimte 2017

03 04 2017

Op 29 maart werd tijdens het Congres Publieke Ruimte de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. De onderscheiding ging naar de Stad Gent en sogent voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark.

Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. “De prijs is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap”, zegt juryvoorzitter Jan Vilain. “Door werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten kunnen steden en gemeenten immers veel bieden aan hun inwoners maar ook aan middenstand en horeca, investeerders en toeristen. Bovendien kan een doordachte inrichting van de openbare ruimte bijdragen om andere doelstellingen te halen op vlak van klimaat, gezondheid, citymarketing of mobiliteit.”

De genomineerde projecten voor de tiende Prijs Publieke Ruimte waren Spoor Oost (Antwerpen), de Kunstkerk Bossuit (Avelgem), De Porre (Gent), de Kapucijnenvoer (Leuven) en de Rik Wouterstuin (Mechelen). Elke laureaat ontvangt een grote betontegel waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project. De tegels worden binnen afzienbare tijd ingehuldigd op de verschillende locaties.

Het Wijkpark De Porre is een realisatie in de wijk Moscou in Gentbrugge. Sogent herontwikkelde daar de voormalige spinnerij en weverij 'De Porre'. Op de industriêle site werd naast een wijkpark ook ruimte voorzien voor een  buurtcentrum en de uitbreiding van de basisschool. Voor het ontwerp van het wijkpark deed sogent beroep op Buro Voor Vrije Ruimte in samenwerking met Vandriessche Architecten.

“Gent is topstad op Europees niveau”

De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren waarna de stad Gent de terreinen opkocht. Enkele jaren geleden werd op de voormalige fabriekssite een boeiend buurtpark ingericht waar veel te zien en te beleven valt. De jury van de Prijs Publieke Ruimte is onder de indruk dat  alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven. Jan Vilain: “In de tien jaar dat we de Prijs Publieke Ruimte uitreiken, werd Gent maar liefst negen keer genomineerd. Dat toont aan dat Gent een voorbeeldfunctie heeft.”

Schepen Sven Taeldeman nam tijdens het congres de onderscheiding in ontvangst. “We zijn bijzonder trots om zo vaak genomineerd te zijn geweest, maar toch bleef het gevoel hangen dat Gent een beetje de Poulidor van de Prijs Publieke Ruimte was. Door vandaag de onderscheiding te ontvangen, is die ban doorbroken. Vanaf volgend jaar is Gent gaststad voor het Congres Publieke Ruimte, wat voor ons bestuur een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan en te blijven investeren in een aantrekkelijke en warme stad.”

Niet de eerste erkenning

Het is niet de eerste keer dat het project in de prijzen valt. In 2010 viel Wijkpark De Porre een eerste bekroning te beurt. Het Vlaams agentschap Natuur en Bos gaf het park de erkenning 'Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject'. En in 2015 wonnen Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte de Provinciale Architectuurprijs.

Woonontwikkeling

De fabriekssite De Porre heeft met de realisatie van het wijkpark de laatste jaren een grondige transformatie ondergaan. Maar ook het wijkcentrum De Porre en de uitbreiding van de basisschool De Sportschool behoren tot het projectgebied. De kers op de taart en de laatste fase van de omvorming van de voormalige industriële site is een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park. Voor de realisatie ervan gaat sogent nu op zoek naar een private partner. Meer info hier.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus