Wintercircus en Bank van de Arbeid openen de deuren tijdens Open Monumentendag op 12 september

24 08 2021

Op zondag 12 september maken we ons klaar voor de 33e editie van Open Monumentendag. Op het programma staan enkele Gentse klassiekers zoals het Wintercircus en de Opera. Tijdens een gegidste rondleiding ontdekken bezoekers hoe we door restauratie en vernieuwing de toekomst van deze Gentse monumenten verzekeren. Daarnaast stellen we ook onze werkplek, de Bank van de Arbeid, opnieuw open voor het grote publiek. Naast de rijke geschiedenis van het gebouw, nemen we je ook mee in onze vernieuwde tentoonstellingsruimte waar tal van stadsontwikkelingsprojecten uitgelicht worden. Noteer dus alvast 30 augustus in je agenda want dan openen de inschrijvingen en de plaatsen zijn beperkt!

 

De Bank van de Arbeid 

De werkplek van sogent, de Bank van de Arbeid, is een vaste waarde op Open Monumentendag. Anno 2021 is dit monument in hartje Gent het kantoor waar tal van stadsontwikkelingsprojecten vorm krijgen. In de vernieuwde tentoonstellingsruimte krijg je een zicht op de geplande projecten die Gent vorm geven. Onze gidsen dompelen je natuurlijk ook onder in de rijke geschiedenis van het gebouw dat een feestelijke opening kende als één van de meest moderne en best gemeubelde banken van België. De neoclassicistische gevels, het art deco interieur, de Kluizenzaal en het Moors rokerssalon herinneren nog steeds aan haar oorspronkelijke functie. 

Het Wintercircus

Vanaf 2022 zal het gerenoveerde Wintercircus haar deuren openen met een overdekt middenplein voor allerlei activiteiten, kantoorruimte en een rockzaal. Tijdens Open Monumentendag geven we je meer uitleg over de toekomstplannen en lichten we ook de geschiedenis toe. Zo werd het majestueuze Wintercircus in 1885 opgetrokken en moest het na een verwoestende brand in 1920 bijna helemaal heropgebouwd worden. Architect Jules Pascal Ledoux tekende in 1923 de plannen voor de nieuwbouw, die er nu nog staat. Rondom het centrale, overdekte middenplein keek het publiek naar circus- en filmvoorstellingen, tot in 1944 het doek viel voor de artiesten. Kort na WO II transformeerde het circus in een autogarage. Na de sluiting van Garage Mahy in 1978 stond het complex lange tijd zo goed als leeg tot sogent het gebouw in 2005 kocht in opdracht van de Stad Gent, met oog op renovatie en integratie in het volledig vernieuwde stadsdeel, De Krook.

 

Schrijf je dus zeker in voor één van onze gegidste rondleidingen. Van 10u tot 17u vinden er gratis rondleidingen plaats voor groepen tot 15 personen. Snel zijn is dus de boodschap. Meer info kan je hier terug vinden.

 

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus