• Wintercircus buitenzicht
  • De vergader- en ontmoetingsruimtes in het Wintercircus © Wouter Rawoens
  • De olifantenhelling in het Wintercircus © Wouter Rawoens

Wintercircus sleept Gentse Monumentenprijs in de wacht

01 12 2022

Tijdens de uitreiking van de Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen. 

De Gentse Monumentenprijs bekroont projecten die gerestaureerd of herbestemd werden met bijzondere aandacht voor de erfgoedwaarde. De driejaarlijkse prijs werd op woensdag 30 november 2022 voor de derde keer uitgereikt. Tijdens de ceremonie in het Sint-Baafshuis, in aanwezigheid van de tien finalisten, viel het Wintercircus twee keer in de prijzen. Zowel de vakjury als de publieksjury verkozen het project tot winnaar in de categorie publieke gebouwen.

De toelichting van de vakjury luidt als volgt:

Sogent realiseert een multifunctionele herbestemming waarbij de bouwgeschiedenis als uitgangspunt dient en gepaard gaat met een resolute keuze voor een nieuwe toekomst. Er werd gebruik gemaakt van duurzame technieken en er is oog voor integrale toegankelijkheid via liften en diverse toegangen. Nieuwe functies zoals een glazen auditorium, kantoor- en vergaderruimtes, horeca, een polyvalente ruimte, een dakterras en groendak zijn op maat van het bestaande gebouw ingebracht. De meest ingrijpende vernieuwing was de uitdieping voor de rockzaal op verdieping -2. De ondergrondse positionering biedt de beste oplossing naar geluidsoverlast.

De Gentse Monumentenprijs is een organisatie van de Stad Gent en GVSALM (Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument). De vakjury bestond uit professionals uit de sector, voor de publieksstemming brachten in totaal 4.382 mensen hun stem uit.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus