• Zicht op de middenpiste in het gerenoveerde Wintercircus, visualisatie (c) BARO Architectuur

Wintercircus zoekt aandeelhouders

27 08 2018

Tegen 2022 wordt het Wintercircus – het iconische gebouw naast stadsbibliotheek De Krook – een nieuwe Gentse ontmoetingsplek. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Om dit alles te realiseren, gaat sogent nu op zoek naar aandeelhouders; gepassioneerde partners om de invulling, het beheer en de uitbating van het Wintercircus in goede banen te leiden. 

Innovatie rond het middenplein

Het Wintercircus is een uniek gebouw, niet in het minst omwille van het verleden. Gebouwd in 1885 als stenen circus werden er tot 1944 voorstellingen en spektakels opgevoerd. Na de oorlog transformeerde Gislain Mahy het pand tot autogarage aan de hand van enkele vernuftige ingrepen. De geschiedenis van het gebouw is nog steeds leesbaar en gaat ook door de renovatie niet verloren.

Maar ook de toekomst van het gebouw kan een mooi verhaal worden. Het programma voor de invulling bevat verschillende functies:

  • Op de middenpiste, het overdekte plein van 1.200 m² dat overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn, zullen allerlei activiteiten kunnen doorgaan, zoals een expo, publieksdemo of kleine beurs. Leren, ontwikkelen en beleven in interactie met het publiek staan centraal. Zo vormt de middenpiste een logische verbinding tussen de publiekswerking van De Krook en de bewoners van het Wintercircus.
  • Rondom de middenpiste wordt 4.350m² bruto oppervlakte aan werkplekken ingericht waar start-ups, scale-ups en technologiebedrijven flexibel kunnen (samen)werken aan technologische oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De aanwezigheid van internationaal gerenommeerde onderzoekscentra en -infrastructuur van imec en UGent op de site van De Krook, biedt enorme kansen voor toepassingen in de data-economie, artificiële intelligentie en nieuwe media.
  • Het programma ondersteunt de verbinding tussen al deze spelers tot een hecht innovatie-ecosysteem met 860 m² aan 'communityruimtes', die iedereen zal kunnen gebruiken, zowel bewoners van het Wintercircus als derden. Het gaat om vergaderzalen, loungeruimtes, een auditorium en een terrasbar.
  • Op vlak van horeca komt er een café dat uitgeeft op de middenpiste en een restaurant op de tweede verdieping.
  • Op het niveau van de middenpiste is er ook een duplex voorzien voor een retailfunctie die past bij de ruimere visie van De Krook als centrum voor kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap.

Met de realisatie van het vernieuwde Wintercircus zal het stadsontwikkelingsproject De Krook, dat met bibliotheek De Krook nu al zo’n 7.000 bezoekers per dag over de vloer krijgt, afgewerkt zijn.

Aandeelhouders gezocht

Vandaag lanceert sogent een oproep om aandeelhouders te vinden. Het stadsontwikkelingsbedrijf zal met die partners een zogenaamde 'SPV' of 'special purpose vehicle' vormen om het Wintercircus samen in te vullen, te beheren en uit te baten. Deze constructie moet zorgen voor een interessante invulling van het Wintercircus én een financieel haalbare exploitatie.

Sogent zal het gebouw voor minstens 27 jaar in erfpacht geven aan de SPV. De SPV zal een startkapitaal hebben van 4.000.000 euro, geld dat gebruikt zal worden om de kantoren, de horecaruimtes en de retailruimte na casco oplevering verder af te werken en in te richten, in samenspraak met en op maat van de toekomstige gebruikers. Sogent zal in de SPV een participatie nemen van ongeveer 20 tot 25%. De toekomstige partners nemen de overige 75 tot 80% voor hun rekening.

De keuze van de partners gebeurt op basis van een procedure die bestaat uit vier fases:

  • De eerste fase vangt nu aan met de publicatie van de oproep. Geïnteresseerden krijgen tot midden oktober de tijd om zich kandidaat stellen en krijgen van sogent en de Stad Gent een toelichting over het project, gevolgd door een bezoek aan het Wintercircus. Ook op het Supernova technologiefestival van 27 tot 30 september in Antwerpen wordt het project voorgesteld aan geïnteresseerden.     
  • In een tweede fase organiseert sogent een ontmoetingsmoment waarbij de kandidaat-aandeelhouders elkaar kunnen leren kennen en eventueel een samenwerking kunnen aangaan.
  • In de derde fase dienen de kandidaten een projectvoorstel in. Dat moet een uitgewerkt businessplan bevatten met een visie voor de uitbating van het Wintercircus. Uit dit voorstel moet tenslotte ook blijken dat de kandidaten de participatie van 75 tot 80% van het startkapitaal kunnen inbrengen.
  • De vierde fase is de onderhandelingsfase. Deze fase zal leiden tot een samenwerkings- en aandeelhoudersovereenkomst met de partner die het hoogst gerangschikte voorstel heeft ingediend.

Ondertussen in het Wintercircus

In het Wintercircus wordt momenteel volop gewerkt aan de eerste fase van de renovatie.

De grond-, stabiliteits-  en rioleringswerken die het pand opnieuw een stevige basis zullen geven, startten in juni 2017 en zullen eind dit jaar klaar zijn.

Begin volgend jaar kan fase twee aangevat worden. Tegen eind 2020 worden de middenpiste, gemeenschappelijke delen (gangen, trappen, liften, …), communityruimtes en de rockzaal (met uitzondering van de podiumtechnieken) volledig afgewerkt. De kantoren, horeca en retailruimte zullen dan casco af zijn.

Op deze basis kan de SPV vanaf 2020 verder werken om de kantoren, de horecaruimtes en de retailruimte in functie van de toekomstige gebruikers verder af te werken en in te richten.

De partner(s) zullen begin 2020 gekend zijn.

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus