• De Oude Dokken bij zonsopgang in juni 2017, foto (c) Wouter Van Vaerenbergh

Wonen aan het water verveelt nooit!

16 08 2017

Rustgevend. Met een panoramisch uitzicht. En met een waardevast rendement. Almaar meer steden, projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders vinden dat wonen aan het water tal van troeven biedt. ‘Waterfront development’ heet die vorm van stadsontwikkeling en in Gent hebben we er een prachtig voorbeeld van: de Oude Dokken.

Dit artikel uit De Tijd legt het begrip 'Waterfront development' haarfijn uit.

Uit de analyse blijkt dat deze vorm van stadsontwikkeling ook enkele uitdagingen met zich meebregt.

Zo is een keerzijde van het opwaarderen van vroeger zwakkere buurten dat het wonen in de stad onbetaalbaar kan maken voor een deel van de bevolking. De steden hebben daarom almaar vaker oog voor de sociale mix in wijken met veel luxeflats en ‘vermogende grijze inwijkelingen’. Heel wat stadsvernieuwingsprojecten, zo ook de Oude Dokken, voorzien ook in ruimte voor studentenflats, assistentiewoningen en  budget- en sociale woningen.

De aanhoudende vlucht van gezinnen met kinderen blijft één van de grootste uitdagingen in de stadsontwikkeling. De inplanting van onder andere crèches, groen, parken en fietspaden kan ertoe leiden dat die gezinnen de behoefte aan een private tuin niet meer voelen. In de Oude Dokken realiseert sogent daarom het Stadsgebouw; een gebouw met een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal.

 

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus

Een nieuwe toekomst voor het Wintercircus