• 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_4.jpg
  • 20180703_AV_DMG_Design Museum Gent gevel_c_Michiel De Cleene (1).jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene.jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_2.jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_3.jpg
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Design Museum Gent

Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende ruimte bieden en een aantal knelpunten zoals toegankelijkheid oplossen. In het nieuwe gebouw zal plaats zijn voor een aantal nieuwe museale functies en horeca. Daarnaast zal het als multifunctioneel internationaal designforum uitgebouwd worden voor een heel divers publiek. Sogent coördineert deze opdracht.

Design Museum Gent ligt middenin het historische centrum van Gent. Het is het enige designmuseum in Vlaanderen dat zowel historische als hedendaagse collecties verzamelt, zowel van Belgische als van de belangrijkste internationale ontwerpers.

Op dit moment bestaat Design Museum Gent nog uit drie gebouwdelen rond de historische binnentuin:

  • het stadspaleis Hotel de Coninck (18de eeuw) aan de Jan Breydelstraat met de hoofdingang, de museumshop en ongeveer 480 m² expositieruimte
  • een vleugel uit 1992 palend aan de historische binnentuin met ongeveer 1.900 m² expositieruimte
  • het Huis Leten met een 16de-eeuwse kern aan de Drabstraat, waar de kantoren zich bevinden.

Een nieuwe vleugel

Het gebouwencomplex wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel onder de naam DING! (Design in Gent). DING komt op het braakliggend terrein aan de Drabstraat, dat tot nu toe vooral gekend was voor de monumentale wc-rol die er staat. Het nieuwe gebouw zal de bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende exporuimte creëren, maar ook plaats bieden voor debat, reflectie, publiekswerking, een shop en horeca. De nieuwe vleugel moet ook een aantal knelpunten op vlak van toegankelijkheid en logistiek oplossen. De nieuwe vleugel betekent een forse fysieke uitbreiding van het museum met zo’n 2.000 m² bruto vloeroppervlakte op een terrein van ongeveer 372 m². In 2015 maakte sogent daarvoor al een haalbaarheidsstudie en kwam er een volumestudie door OYO Architects.

De nieuwe vleugel wordt een schakel tussen de bestaande tentoonstellingsruimtes en de stad. Het moet een gastvrije ontmoetingsplaats worden waar de toegang gratis is. Ontwerpers, producenten, opleidingen, galeries en creatieve industrieën moeten er een levendige, participatieve en interactieve plek vinden. In DING zullen diverse bezoekers kunnen kennismaken met het brede begrip design en de collectie van het museum.

Open oproep

Om deze uitbreiding mogelijk te maken gingen Design Museum Gent en sogent als gedelegeerd bouwheer op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaamse bouwmeester. In het najaar van 2018 werden uit 96 inzendingen vijf ontwerpteams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. In 2019 viel de keuze van de jury op de inzending van het team TRANS architectuur/stedenbouw uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen.

Dit ontwerpteam gaf volgens de jury een goed antwoord op alle aspecten van de projectdefinitie, met aandacht voor DING als een 'Third Place' met een drempelloze overgang en interactie met de straat, en een focus op het smart museum concept (ICT- & IOT-implementaties, smart building management, digitale ontsluiting en beleving). Ook met toegankelijkheid, logistiek, circulatie en modulair gebruik van de ruimtes wordt rekening gehouden.

Loft met gratis zicht op de binnenstad

Het ontwerp stelt een sober volume voor in één materiaal. Het gebouw is geen spektakelarchitectuur, maar een beheerste landmark die zich perfect in het bestaande straatbeeld en het omliggende stadsbeeld inpast. De grote openingen in de gevel maken van de gelijkvloerse ‘Stadskamer’ een gastvrije ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De activiteiten die er zullen doorgaan, zullen van buitenaf te zien zijn.

Opvallend is het speelse dakvolume dat een nieuw ritme introduceert in de cadans van de hellende daken in de omgeving. Het dakvolume heeft geen voor- of achterkanten, maar is 'alzijdig' en opent zich uitnodigend naar de stad. De 'Loft' op de vierde verdieping zal als publiek balkon prachtige zichten geven op de stad.

Het ontwerpteam stelt een gebouw voor dat aanpasbaar is in de tijd: flexibel en modulair. Op termijn zal zo een ‘museum in de breedte’ kunnen gerealiseerd worden. Daarbij worden ook onderbenutte ruimtes in de bestaande gebouwen horizontaal geïntegreerd.

Daarnaast heeft het ontwerpteam ook een uitgesproken visie op duurzaamheid en bekijkt het niet alleen hoe de nieuwe vleugel hierop kan inzetten, maar ook hoe de bestaande site kan worden geoptimaliseerd (Trias energetica, circulair bouwen, slimme technologie).

Naar een definitief ontwerp

Om van het voorontwerp tot een definitief ontwerp te komen, zal het ontwerpteam in dialoog met het museum en sogent het eerste voorstel verder verfijnen. Aandachtspunten daarbij zijn gebruik, invulling en programmering en hoe het ontwerp hierop antwoorden kan bieden.

Het resultaat wordt een gedragen, definitief ontwerp waarvan de uitvoering in 2021 kan starten. Als alles vlot verloopt, zou de nieuwe vleugel tegen eind 2023 kunnen openen.

Voor dit dossier trekt de Stad Gent 7,5 miljoen euro uit. Vlaanderen komt met het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) met 2,5 miljoen euro over de brug. Voor de uitrol van het concept van Smart Museum werd vanuit Vlaanderen nog 250.000 euro toegevoegd.

Tegelijk met de bouw van de vleugel zal ook de inkomzone in de Jan Breydelstraat vernieuwd worden. Hiervoor trekt de stad nog eens extra middelen uit. Ook Vlaanderen ondersteunt dat met 232.000 euro in het kader van een sectorale subsidie integrale toegankelijkheid. Daarnaast voorziet de Stad nog extra middelen voor inrichting, technologie en beveiliging van de nieuwe vleugel.

 

Samenwerking
Stad Gent - Design Museum Gent
Adres
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Vijf teams geselecteerd voor ontwerpopdracht Design Museum GentLees meer
Nieuwe vleugel voor Design Museum GentLees meer