• 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_4.jpg
  • 20180703_AV_DMG_Design Museum Gent gevel_c_Michiel De Cleene (1).jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene.jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_2.jpg
  • 20180705_AV_DMG_c_Michiel De Cleene_3.jpg
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
  • Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel voor Design Museum Gent (voorontwerp) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Design Museum Gent

Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende ruimte bieden en een aantal knelpunten zoals toegankelijkheid oplossen. In het nieuwe gebouw zal plaats zijn voor een aantal nieuwe museale functies en horeca. Daarnaast zal het als multifunctioneel internationaal designforum uitgebouwd worden voor een heel divers publiek. Sogent coördineert deze opdracht.

Design Museum Gent ligt middenin het historische centrum van Gent. Het is het enige designmuseum in Vlaanderen dat zowel historische als hedendaagse collecties verzamelt, zowel van Belgische als van de belangrijkste internationale ontwerpers.

Op dit moment bestaat Design Museum Gent nog uit drie gebouwdelen rond de historische binnentuin:

  • het stadspaleis Hotel de Coninck (18de eeuw) aan de Jan Breydelstraat met de hoofdingang, de museumshop en ongeveer 480 m² expositieruimte
  • een vleugel uit 1992 palend aan de historische binnentuin met ongeveer 1.900 m² expositieruimte
  • het Huis Leten met een 16de-eeuwse kern aan de Drabstraat, waar de kantoren zich bevinden.

Een nieuwe vleugel

Het gebouwencomplex wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel onder de naam DING (Design in Gent). DING komt op het braakliggend terrein aan de Drabstraat, dat tot nu toe vooral gekend was voor de monumentale wc-rol die er staat. Het nieuwe gebouw zal de bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende exporuimte creëren, maar ook plaats bieden voor debat, reflectie, publiekswerking, een shop en horeca. De nieuwe vleugel moet ook een aantal knelpunten op vlak van toegankelijkheid en logistiek oplossen. De nieuwe vleugel betekent een forse fysieke uitbreiding van het museum met zo’n 2.000 m² bruto vloeroppervlakte op een terrein van ongeveer 372 m². In 2015 maakte sogent daarvoor al een haalbaarheidsstudie en kwam er een volumestudie door OYO Architects.

De nieuwe vleugel wordt de brug tussen de stad en het museum. DING wordt een gastvrije plek waar iedereen welkom is en waar ruimte is om mee DING te maken. Een plek waar een lagere school kennis kan maken met materialen, waar een jonge ouder met zijn kind snel een tijdelijke expo kan meepikken en waar designstudenten hun ontwerp kunnen uittesten.Het wordt de toekomstige thuis voor lezingen, debatten, designopleidingen, tijdelijke kleine expo’s, productlanceringen, workshops en heel wat andere activiteiten. Een third place, een open museum zonder drempels, waar je makkelijk kan binnenspringen.

 

Dat binnenspringen begint in de stadskamer. Het wordt een gastvrije ontmoetingsplaats en multifunctionele ruimte met gratis toegang, waar Gentenaars, toeristen, designers, opleidingen en opiniemakers elkaar ontmoeten. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen een plekje op het gelijkvloers. In het 16e-eeuwse Huis Leten komt een museumcafé met zicht op de verborgen tuin van de binnenkoer. Een kleine oase van rust en een extra ruimte voor buiten-expo’s.

Op de 1e verdieping zijn er ruimtes voorzien voor lezingen en presentaties, op de 2e komen workshopruimtes en op verdieping 3 is plek voor gratis tijdelijke expo’s. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de 4e verdieping kijken over heel de stad heen, je ziet er het Gravensteen en de Gentse skyline.

DING is ook heel praktisch. De ondergrondse verdiepingen van DING en vleugel 1992 hebben ruimte voor de art handling en restauraties, toiletten en een vestiaire.

Het museum in de breedte

DING zal de drie bestaande gebouwen van het museum naadloos met elkaar verbinden en wordt een straf staaltje architectuur, bedacht en uitgewerkt door het ontwerpteam Carmody Groarke, TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap. Geen spektakelarchitectuur, maar een multifunctionele vleugel die zich in het bestaande stadsbeeld integreert.

Alle gebouwen worden op elkaar afgestemd en de barrières tussen het gedeelte uit de 18e eeuw, de vleugel uit 1992 en de kantoren verdwijnen. Samen met de uitbreiding wordt ook de vleugel uit 1992 aangepakt. De vides, platformlift en trappen verdwijnen, waardoor er extra ruimte vrijkomt voor de tentoonstellingsruimtes. Ook het binnenklimaat en de akoestiek worden aangepakt. Zo kan het museum haar collectiestukken op de juiste manier tonen en voldoet het aan de internationale museumstandaarden. De vaste collectie zie je op de eerste en tweede verdieping, de tijdelijke tentoonstellingen op het gelijkvloers.

Duurzaam en slim

DING wordt future-proof. Circulariteit, duurzaamheid en innovatie staan voorop; zo gebruiken we ecologische materialen, zetten we in op duurzame processen en dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair zijn we een innovatief traject gestart om (bouw)afval van de Gentenaar te verwerken tot een circulaire gevelsteen. Die wordt aangebracht rond de houtmassiefbouw van het nieuwe gebouw. Maar ook recyclagemogelijkheden en vervangbaarheid van de materialen staan op de agenda.

Daarnaast werken we aan een fysiek en digitaal skelet: van multifunctionele plafonds, vloeren en muren tot een grid van sensoren en aansluitingen vertakt doorheen het gebouw. Tot slot zorgt een slim gebouwbeheer voor een optimalisatie in energiegebruik door zonwering, verlichting, etc. op een duurzame manier te managen. Zo streven we naar een klimaatneutraal museum. Met dit alles leggen we de basis voor een slimme museuminfrastructuur. Een infrastructuur die afgestemd is op de noden van het museum vandaag, en tegelijkertijd flexibel kan inspelen op de mogelijkheden van het museum morgen.

Timing

Om deze uitbreiding mogelijk te maken gingen Design Museum Gent en sogent als gedelegeerd bouwheer op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaamse bouwmeester. In het najaar van 2018 werden uit 96 inzendingen vijf ontwerpteams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. In 2019 viel de keuze van de jury op de inzending van het team TRANS architectuur/stedenbouw uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen. Anderhalf jaar later is het oorspronkelijke ontwerp van DING (Design in Gent) na veel overleg en studie verfijnd tot een inspirerende ontmoetingsplaats op mensenmaat waar design in al zijn aspecten centraal staat. 

Het museum sluit tijdelijk haar deuren voor de verbouwing op 7 maart 2022. Tijdens de sluitingsperiode blijft het museum duurzaam en gericht programmeren. De collectie en werking blijft zichtbaar door samenwerkingen met andere musea, opleidingen en partners. Het museum zet verschillende langere trajecten uit met designers. Het resultaat van deze trajecten krijgt bij de heropening een plaats in DING. De sluitingsperiode is zo een experimentele fase waarin het museum een aanloop neemt naar de toekomstige werking van DING.

Het project kost in totaal ± 15 miljoen euro (inclusief erelonen, btw, studies, coördinatie, prijsherziening, onvoorziene kosten enzovoort). Het grootste deel wordt gedragen door de Stad Gent. Vlaanderen steunt het project intussen met bijna 3 miljoen aan FoCI-middelen. Ook bij Agentschap onroerend erfgoed werd een dossier ingediend. 

 

Architect
Carmody Groarke, TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap
Samenwerking
Stad Gent - Design Museum Gent
Adres
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Vijf teams geselecteerd voor ontwerpopdracht Design Museum GentLees meer
Nieuwe vleugel voor Design Museum GentLees meer