• Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent
  • Huuringent

Huuringent

In 2013 richtte sogent het stedelijk huurkantoor 'Huuringent' op. Vzw huuringent heeft als missie het aanbod en de betaalbaarheid van private huurwoningen in Gent te verbeteren.

Waarom Huuringent?

De private huurmarkt in Gent staat onder druk. Het aantal kwalitatieve huurwoningen in de stad daalt, terwijl de huurprijzen stijgen. Resultaten uit de Gentse woonstudie duiden het afhaken van de verhuurders als één van de pijnpunten aan. Problemen met wanbetaling, opvolging van alle administratie en het onderhoud van de woning liggen aan de basis. 

Huuringent wil een antwoord bieden door eigenaars te helpen. Dit doet de vzw door de woningen tegen een overeengekomen prijs in hoofdhuur te nemen en verder onder te verhuren aan personen die op zoek zijn naar een kwalitatieve woning tegen een correcte huurprijs.

In 2013 werd vzw huuringent als eerste stedelijk huurkantoor van België opgericht. Wat begon als een ‘experiment op de Gentse huurmarkt’ groeide uit tot een vaste waarde binnen het Gentse woonbeleid.

Hoe gaat Huuringent te werk?

Huuringent treedt als dochter van sogent op als tussenschakel tussen eigenaars en huurders.

Door hoofdhuurder te worden van de woning biedt huuringent haar eigenaars voldoende garanties op huurinkomsten en een goed onderhoud van de woning. Zo ondervinden zij geen last van gekende problematieken zoals wanbetaling, huurschade en administratieve lasten en kunnen zij de woning zorgeloos (blijven) verhuren. De eigenaar gaat akkoord met een iets lagere huurprijs in ruil voor de zekerheid van een vlotte verhuur.

Huuringent verhuurt de woningen vervolgens onder via een objectief toewijssysteem. Dat systeem biedt extra woonkansen aan alleenstaanden, grotere gezinnen, mensen met een specifieke woonnood en bescheiden inkomens. Zo vinden personen die het op de private Gentse huurmarkt moeilijk hebben om iets betaalbaars te vinden toch een kwalitatieve woning.

Meer info

Zoekt u als eigenaar een alternatieve manier om uw woning zorgeloos te verhuren? Of bent u als huurder op zoek naar een goede en kwalitatieve woning tegen een eerlijke prijs?

Meer informatie over Huuringent vindt u via de volgende kanalen:

Samenwerking
Stad Gent
Adres
Voldersstraat 1
9000 Gent
België
Ligging
Nieuws
Huuringent rondt de kaap van 200 verhuringenLees meer
Nieuw Vlaams huurdecreet toegelicht op derde thema-avond van huuringentLees meer
Nieuwe expo: Huuringent en de Gentse huurmarktLees meer