• Gerenoveerd naar ontwerp van Evr-architecten, realisatie P & E interiors
  • Gerenoveerd naar ontwerp van Evr-architecten, realisatie P & E interiors
  • Renovatie van de inkom en het gelijkvloers. Ontwerp Evr-architecten, realisatie P & E interiors
  • Renovatie van de inkom en het gelijkvloers. Ontwerp Evr-architecten, realisatie P & E interiors
  • Renovatie van de inkom en het gelijkvloers. Ontwerp Evr-architecten, realisatie P & E interiors
  • Renovatie van de verdieping 5 en 6. Ontwerp, realisatie en foto P & E interiors
  • Renovatie van de verdieping 5 en 6. Ontwerp, realisatie en foto P & E interiors
  • Renovatie van de verdieping 5 en 6. Ontwerp, realisatie en foto P & E interiors
  • Het ICC gezien vanuit het Citadelpark, foto (c) sogent

ICC

Sinds 2011 staat sogent in voor het beheer van het ICC (International Convention Center Ghent). Het congrescentrum dat ook kantoren en een parking omvat, wordt door het stadsontwikkelingsbedrijf ook grotendeels gerenoveerd.

Gent congresstad

Om zich op een geloofwaardige manier te profileren als congresstad, had Gent in de jaren '70 nood aan een hedendaags en aantrekkelijk congrescentrum. Toen het ICC in 1975 gebouwd werd, was het een hypermodern gebouw. Naar ontwerp van architect Bontinck was het één van de grootste congrescentra in België. De congreszaal bood plaats aan 975 congresgangers. Ook de ligging was - en is nog steeds - een troef; in het citadelpark en vlakbij het historisch centrum en culturele hotspots.

Aan vernieuwing toe

In 1999 werden enkele praktische aanpassingen aan het gebouw gedaan. Deze namen niet weg dat de uitstraling en de inrichting van het ICC aan het begin van de 21ste eeuw aan een update  toe waren.

De Stad Gent besloot een grondige vernieuwing uit te voeren en gaf aan sogent de opdracht om het gebouw in beheer te nemen en te renoveren. Sinds eind 2010 is sogent dan ook concessionaris van het gebouw. Naast de renovatie staat sogent in voor de verhuur van de kantoren, de parking en de communicatiemasten op het dak. De exploitatie van de congresactiviteiten zelf, gebeurt door ICC Ghent nv, een dochtervennootschap van de holdingmaatschappij Cosabel nv.  Binnen het gebouw is ook een zusterbedrijf van ICC Ghent nv actief: de eventcateraar Gourmet Invent.

Duurzame exploitatie

Voor de restyling en verduurzaming van het gebouwencomplex trok sogent voor de eerste noodzakelijke ingrepen een budget van 2,9 miljoen euro uit. Vooraf maakten Evr-architecten en Istema Ingenieursbureau een masterplan voor de renovatie op. Dat plan wees uit welke renovatiewerken prioritair gerealiseerd konden worden.

Het masterplan toonde aan dat één van de meest efficiënte investeringen betrekking heeft op de vervanging van de oorspronkelijke beglazing door superisolerend glas en de vervanging van de oorspronkelijke gloeilampen door LED-verlichting. Hierdoor werd een forse energiebesparing mogelijk, die niet alleen de factuur gevoelig drukt, maar ook aansluit bij de ambities van de Stad Gent en ICC Ghent nv omtrent duurzame exploitatie. Dit laatste wordt namelijk steeds meer een factor van belang bij de keuze van een congreslocatie. Ook belangrijke delen van de circa 35 jaar oude verwarmings- en koelinstallatie worden vervangen door hedendaagse toestellen met hoog rendement.

Verschillende congresruimtes, waaronder het grote auditorium, kregen al een nieuwe aankleding en klimatisatie. De circulatie doorheen het gebouw werd verduidelijkt. Aan de inkomzone werden inmiddels nieuwe kantoren en een up-to-date onthaalfunctie geïnstalleerd; een passieve box-in-the-box. Ook de verouderde kantoren op de vijfde en zesde verdieping die grotendeels leeg stonden, werden aangepakt. Door deze kantoren volledig om te vormen naar een moderne en duurzame kantoorruimte, kon sogent deze ruimte verder commercialiseren en zo extra inkomsten te genereren. De opbrengst daarvan kan sogent benutten om een deel van het investeringsprogramma te financieren. Momenteel focust de renovatie op de brandveiligheid: allerlei noodzakelijke ingrepen om het gebouw conform te maken aan de hedendaagse regelgeving. Ook zijn er nog plannen om de in verschillende foyerruimtes versleten vloerbekleding te vervangen.

Tijdens de werken blijven alle activiteiten zoals congressen, meetings, seminaries en beurzen plaatsvinden. De renovatiewerken worden zodanig aangepakt dat de exploitatie van het congrescentrum op volle kracht kan blijven draaien. 

Subsidie

Sogent heeft in het kader van een subsidieprogramma, uitgeschreven door Toerisme Vlaanderen, het 'Masterplan voor de transformatie van het ICC' bijgestuurd en daarbij nog meer ingespeeld op het ideeëngoed uit het 'Masterplan voor het Citadelpark' (opgemaakt door de stad in 2013).  En met succes! Begin 2017 heeft Toerisme Vlaanderen in het kader van het 'Impulsprogramma hefboomproject meetinfrastructuur' een belangrijke ondersteuning toegezegd voor de transformatie van het ICC. Sogent organiseert zich nu samen met de Stad Gent om met deze toegekende middelen tot een defitinief masterplan voor de gebouwencluster en een ontwerp voor het ICC te komen, met inbegrip van de Floraliënhal.

Architect
Evr-architecten - Istema Ingenieursbureau
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Familie van Rysselberghedreef 2 – bus 1
9000 Gent
België
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
Vijf teams in de running voor ontwerpopdracht ICC FloraliënhalLees meer