• De voorgevel van de woning na de renovatie in 2015, foto (c) sogent
  • Bouwaanvraag Tarbotstraat 26 naar ontwerp van Marijn Vanhoutte
  • Bouwaanvraag Tarbotstraat 26 naar ontwerp van Marijn Vanhoutte
  • De woning in de Tarbotstraat voor de renovatie, foto (c) sogent

Meesterproef 2010

Dankzij de medewerking van sogent kon de laureaat van de Masterproef 2010 zijn ontwerp realiseren. Sogent verwierf een pand in de Tarbotstraat dat naar het ontwerp van de jonge architect volledig werd gerenoveerd tot hippe starterswoning.

Meesterproef

Met de 'Meesterproef' wil de Vlaamse bouwmeester publieke opdrachtgevers uitdagen om jonge ontwerpers een kans te geven een eerste overheidsopdracht uit te voeren. Bedoeling van de meesterproef is om jonge ontwerpers vertrouwd te maken met de overheid en het uitvoeren van een overheidsopdracht. 

Voor de Meesterproef 2010 kozen de Stad Gent en de Vlaamse Bouwmeester, Peter Swinnen, voor een boeiende mix van opdrachten, thema’s en ontwerpdisciplines. De opdrachten waren stuk voor stuk relatief kleinschalige projecten die op korte termijn kunnen uitgevoerd worden. Eén van die opdrachten betrof het ontwikkelen van een typologie voor woningen op een kleine oppervlakte.

Laureaat

Een jury samengesteld uit de Vlaamse Bouwmeester, de begeleiders en medewerkers van de Stad Gent kozen de laureaten. 

Marijn Vanhoutte won de opdracht voor het ontwikkelen van een typologie van wonen op een kleine oppervlakte. De opdracht was opgesplitst in twee delen. In het eerste deel van de opdracht ontwierp Marijn Vanhoutte verschillende types woningen met een maximale gevelbreedte van vier meter. In het tweede deel van de opdracht werd één van de ontwerpen, een inspirerende, bescheiden starterswoning op een kleine oppervlakte ook effectief gerealiseerd. Martijn werd tot laureaat verkozen omdat zijn fris ontwerp getuigde van een open geest en groot inlevingsvermogen. Hij blonk uit in zijn realistische zoektocht naar woonkwaliteiten. In een matrix leverde hij bovendien voor elk probleem meerdere oplossingen aan.

Realisatie

Om het project ook effectief te realiseren, ging sogent in 2012 over tot de verwerving van een pand in de Tarbotstraat, in de 19de-eeuwse gordel van de stad. Het stadsontwikkelingsbedrijf stelde de laureaat aan als uitvoerder en stelde daarnaast ook een veiligheidscoördinator en de nodige studiebureaus aan. Na het verkrijgen van de nodige vergunningen, konden de sloopwerken aanvatten in 2013. In 2014 en 2015 werd de woning terug opgebouwd volgens het nieuwe ontwerp en onderging de gevel een opknapbeurt. De woning werd na oplevering verkocht aan jonge starters.

Architect
ir. architect Marijn Vanhoutte
Samenwerking
Stad Gent - Vlaamse Bouwmeester
Adres
Tarbotstraat 26
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging