Wie exploiteert het Gentse Wintercircus?

Wie exploiteert het Gentse Wintercircus?

Bepaalt u mee het toekomstverhaal van het Gentse Wintercircus? Sogent zoekt partners die vanaf 2022 de inrichting, invulling en uitbating van het Wintercircus in goede banen willen leiden. Dit is uw kans om van dit iconische gebouw opnieuw dé hotspot van Gent te maken! Deze pagina verzamelt alle info voor geïnteresseerde kandidaat-uitbaters.

Droom je even mee?

Een gure winteravond in Gent, november 1937

In het Wintercircus is het gezellig warm. Op de volgeladen tribunes heerst een gespannen sfeer… het is muisstil.

Een vader en zijn zoon zitten op het puntje van hun stoel. Kunnen ze de eerste passen al horen? Met flapperende oren en luid getrompetter kondigen twee drietonners hun intrede op de middenpiste aan. De zoon veert op en juicht de kolossen toe. Hij en alle andere kinderen vergapen zich aan de olifanten die de meest onmogelijke toeren uithalen.

De vader ziet zijn zoon genieten en geniet mee. Deze avond, deze plek, blijft hen voor altijd bij.

 

Een zomerse namiddag in Gent, juli 2026

In het Wintercircus is het aangenaam koel. In het café drinken twee vriendinnen hun koffie leeg.

Ze lopen de passerelle over naar tijdelijke foto-expo op de middenpiste. Margot is onder de indruk van de foto’s, maar nog meer van de werkplek van haar vriendin; wat een sfeer, wat een geschiedenis en wat een buzz! Deze plek wil ze zo snel mogelijk aan haar vriend laten zien!

Een weekend later pikt ze samen met hem een concert mee in de rockzaal. Ze sluiten de dag af op het dakterras, met een magisch uitzicht op de torens van Gent.

Deze avond, deze plek, blijft hen voor altijd bij.

Kandidaat-uitbaters gezocht!

Ziet u het plaatje ook voor u? Of denkt u aan een totaal andere invulling voor het Wintercircus? De mogelijkheden zijn legio. En dat maakt deze oproep naar kandidaat-uitbaters ook zo spannend. Nu bent u aan zet! Neem ons mee in uw toekomstverhaal voor deze iconische plek… and make it stick!

Wat staat er al vast? Dat in 2022 het Wintercircus dé nieuwe ontmoetingsplek wordt in het centrum. Rond het middenplein – dat voor iedereen toegankelijk is en waar allerlei activiteiten kunnen doorgaan – komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Onder de middenpiste zit nu al een rockzaal met een capaciteit van een 500-tal personen klaar. Ook voor een café, restaurant, foyer en communityruimtes worden momenteel – tijdens deze tweede fase van de renovatie – ruimtes voorzien.

Hoe krijgt de exploitatie vorm?

Om dit alles te realiseren, gaat sogent (eigenaar en bouwheer) nu op zoek naar partners die vanaf 2022 de inrichting, invulling en uitbating van het Wintercircus in goede banen leiden en mee willen realiseren. Voor deze inrichtings –en exploitatieopdracht stapt sogent mee in een nieuwe vennootschap nl. een Special Purpose Vehicle (of ‘SPV’).

Alle informatie over deze oproep, de visie en ambities voor dit project, alsook de procedure tot deelname, staat verzameld in de selectieleidraad. U kunt het hier vrijblijvend downloaden.

Vanaf 2 september 2020 kan u op dezelfde link een aangepaste bijlage 4 ‘Sjabloon DVB’ en een FAQ-document terugvinden.

De indieningsdatum voor de selectiefase exploitatie Wintercircus wordt, omwille van de coronamaatregelen, uitgesteld naar 24 september 2020 om 10u00 (voormiddag). Met deze wijziging in de timing hopen we geïnteresseerde ondernemingen meer ademruimte te bezorgen in functie van de indiening van een kandidatuur.

Kandidaten die reeds hun kandidatuur hebben ingediend, hebben de mogelijkheid hun dossier terug te trekken, nog wijzingen aan te brengen en het volledige dossier opnieuw in te dienen vóór 24 september 2020 om 10u00 (voormiddag).

Uitgebreide toelichting tijdens het infomoment

Sogent wil de procedure graag aan alle geïnteresseerden toelichten. Zo weten kandidaten waar ze aan toe zijn en kunnen vragen gesteld worden. Op woensdag 5 februari 2020 organiseerde sogent daarom een infomoment in De Krook, waarbij projectverantwoordelijke Bernard Ottevaere toelichting gaf over het ruimtelijke programma en de renovatie van het Wintercircus en Dhr. Wim Rasschaert juridische toelichting gaf bij de selectieleidraad en de procedure. 

De presentatie van die infoavond kunt u onderaan deze pagina vrij downloaden.

Heeft u vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met dossierverantwoordelijke Rebecca De Vos (rebecca.devos@sogent.be).

Wat maakt deze plek zo uniek?

Een iconische plek in het centrum van de stad nieuw leven inblazen; een opportuniteit als deze komt maar zelden voor. Maar wat maakt het Wintercircus toch zo uniek? Ongetwijfeld zijn wervelende geschiedenis!

In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1885 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.

In 1920 werd het gebouw geteisterd door een felle brand. Slechts enkele onderdelen, zoals wat buitenmuren, de stallingen en de manège bleven overeind. Deze delen werden dan ook gerecupereerd bij de bouw van het nieuwe circus in 1923, naar ontwerp van architect Jules-Pascal Ledoux.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een volledig nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Sogent kocht in 2005 het gebouw in opdracht van de Stad Gent met het oog op renovatie en integratie in een volledig vernieuwd stadsdeel De Krook.

En wat gebeurt daar nu?

In het Wintercircus wordt er momenteel hard gewerkt door sogent en al haar bouwpartners. Tijdens deze tweede fase van de renovatie pakken we de gevels aan, plaatsen we de technische installatie en werken we alle gemeenschappelijke ruimtes (zoals middenpiste, gangen, liften, trappen, technische ruimten, bergingen en sanitair) én de rockzaal (met uitzondering van de podiumtechnische installaties) af. De middenpiste wordt een publieke doorgang waar ook allerlei activiteiten mogelijk zullen zijn. Ten slotte krijgen de kantoren, horeca- en retailruimtes en ateliers een casco-afwerking. Het eind van deze fase is voorzien eind 2021. De eigenlijke afwerking van de casco delen wordt tijdens de derde fase in 2022 afgestemd op de noden van de gebruikers.