• De gevel Bij Sint-Jacobs met de concertzaal en het aanpalende Trefpuntcafé.
  • Interieur van het restaurant Le Petit Botanique aan de zijde van de Kammerstraat.
  • De vernieuwde kantoorruimtes van Trefpunt vzw boven de concertzaal.
  • Eén van de twee gerenoveerde polyvalente zalen.
  • Eén van de twee gerenoveerde polyvalente zalen van Trefpunt
  • Eén van de twee gerenoveerde polyvalente zalen van Trefpunt
  • De vernieuwde kantoorruimtes van Trefpunt
  • De gevel Bij Sint-Jacobs voor de renovatie.
  • De gevel in de Kammerstaat voor de renovatie.

Trefpunt

Bij Sint-Jacobs coördineerde sogent de totaalrenovatie van een verouderd pand tot een polyvalent gebouw. De kantoren van Trefpunt vzw zijn er gevestigd en er werden twee polyvalente zalen ingericht voor culturele evenementen. Daarnaast wordt een deel van de kantoorruimte ingenomen door Freetime vzw en kwam er op het gelijkvloers een restaurant.

Verouderde infrastructuur

In 2013 werd het gebouw aan de Sint-Jacobskerk gebruikt door drie organisaties; Trefpunt vzw, Uitbureau en Free-Time vzw. Trefpunt is als productiecentrum voor kunsten onlosmakelijk verbonden met de Gentse Feesten en liet in het pand kleinere concerten doorgaan. Uitbureau behartigt de ticketverkoop van verschillende organisaties en Free-time gebruikte het gebouw als uitvalsbasis voor de organisatie van kwaliteitsvolle vakantiekampen tijdens de schoolvakanties.

Omdat het pand verouderd was en niet langer voldeed aan de hedendaagse eisen inzake comfort en geluidskwaliteit, kreeg sogent van de Stad de opdracht om het grondig onder handen nemen. Op 16 april 2013 werd het pand eigendom van het stadsontwikkelingsbedrijf en konden de plannen beginnen.

Een gebouw met veel functies

Van bij de start van het ontwerpproces koos sogent voor een volledige make-over van het gebouw. Eerst en vooral moest het beantwoorden aan alle huidige normen op het gebied van (brand)veiligheid, duurzaamheid en gebruikscomfort. Daarnaast moest het gebouw dankzij de verbouwingen ook meer toekomstmogelijkheden bieden, aangezien het gebruik (en dus ook de noden en eisen) doorheen de jaren kunnen veranderen.

Totaalrenovatie

Op 1 september 2014 startten de renovatiewerken die minder dan een jaar tijd in beslag namen. Nochtans was het een grondige renovatie. Het pand werd volledig gestript en heropgebouwd. Alle technieken werden vervangen en de structuur van het pand werd verstevigd en waar nodig volledig vernieuwd. Voor de plannen en de uitvoering ging sogent in zee met Volt Architecten uit Gent.

De bestaande kantoorruimtes en de twee polyvalente zalen werden grondig opgefrist. Elk verdiep kreeg een eigen sanitair blok. Er werden keukens en eetruimtes geïnstalleerd voor de gebruikers en tenslotte werden de voormalige ruimtes van Uitbureau omgetoverd tot een restaurantruimte voor Le Petit Botanique.

Het resultaat van de totaalrenovatie is een gerenoveerd polyvalent gebouw dat verschillende functies huisvest en voldoet aan de dynamische en duurzame eisen die sogent aan haar patrimonium stelt. Sogent staat in voor het verdere beheer van het pand dat in huur is gegeven aan Trefpunt vzw. De integratie van de beide polyvalente zalen en de verbinding met het naastgelegen ‘Trefpunt’-café, zorgt er voor dat zij in optimale omstandigheden kunnen instaan voor de culturele invulling van het Gentse Feestenplein ‘Bij Sint Jacobs’.

Architect
Volt architecten
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Kammerstraat 19
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging