15 betaalbare woningen aan Nieuwe Dokken nu te huur in plaats van te koop

Sogent koopt voor het eerst zelf woningen aan om ze daarna te verhuren als budgetwoningen. Het gaat om 15 woningen aan De Nieuwe Dokken in Bolders Beluik. Op die manier wordt het aantal betaalbare (huur)woningen vergroot.

01/09/2023
Toekomstbeeld De Nieuwe Dokken met zicht op Bolders
(c) Schipperskaai Development

In De Nieuwe Dokken komen in totaal 400 woningen van allerlei groottes en prijsklassen, waaronder ook 80 budgetwoningen. Er zijn al 40 budgetkoopwoningen afgewerkt in de gebouwen Dek, Faar en Pergola. De overige 40 budgetwoningen worden nu gerealiseerd in de gebouwen Tournesol en Bolders Beluik. Die komen op het zuidveld waar DOK vzw jarenlang een tijdelijke invulling had onder de oude havenloods.

In het project Bolders Beluik zal sogent 15 budgetwoningen aankopen die oorspronkelijk voor verkoop bedoeld waren, om ze vervolgens te verhuren onder begeleiding van het stedelijk verhuurkantoor Huuringent onder budgethuur. Daarbij wordt een woning verhuurd onder de marktprijs. De formule is gericht op huurders die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te weinig om comfortabel te huren op de private huurmarkt.

Een budgethuurwoning is voor de Stad interessanter dan een budgetkoopwoning aangezien ze voor een langere tijd kan worden ingezet als betaalbaar woonalternatief. Dankzij de expertise bij sogent zijn we er nu in geslaagd om een financieel haalbaar scenario uit te werken dat ook kan worden doorgetrokken in toekomstige projecten.

Sami Souguirschepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

Sogent en projectontwikkelaar Schipperskaai Development hebben voor de 15 woningen een overeenkomst getekend en stellen nu alles in het werk om de aankoop voor het einde van 2023 rond te krijgen.

De shift van budgetkoop naar budgethuur is een van de beleidskeuzes waarmee we een sociaal woonbeleid in Gent waarmaken. Budgethuurwoningen maken huren ook betaalbaar voor mensen met een beperkt inkomen, maar die niet in aanmerking komen voor een klassieke sociale huurwoning.

Tine Heyseschepen van Wonen