Design Museum Gent

Bouw nieuwe vleugel Design Museum Gent uit de startblokken

23/05/2023
Designmuseum DING 010 188 Eerste Steen
Designmuseum DING Eerste Steenlegging, foto © Michiel De Cleene 2023

We zijn gestart met de bouw van de nieuwe vleugel DING voor Design Museum Gent. Die linkt de drie bestaande gebouwen aan elkaar en wordt een plek voor onder meer onthaal, een shop en tijdelijke expo's. Er wordt gewerkt met een circulaire gevelsteen en gerecupereerde materialen. Het gebouw moet klaar zijn in 2025.

Op het terrein aan de Drabstraat, waar vroeger de grote wc-rol stond, is hoofdaannemer Artes Depret – Artes Woudenberg gestart met de voorbereidende werken voor de bouw van de nieuwe vleugel. Eerst worden een aantal sloopwerken uitgevoerd en wordt de fundering geplaatst. Daarna volgt een archeologisch onderzoek en wordt de ondergrondse bouwlaag gerealiseerd. Vervolgens staat de bouw van de bovengrondse houtmassiefbouw van DING op het programma. Ook de bestaande gebouwen Huis Leten, Hotel De Coninck en Vleugel 1992 worden aangepakt en deels gerestaureerd en gerenoveerd. De werken zullen een tweetal jaar duren.

Het Design Museum wacht eigenlijk al dertig jaar op deze uitbreiding. Eerdere plannen uit 1992 belandden in de prullenmand wegens onvoldoende ambitieus. Nu wordt er wél gebouwd met ambitie. Met naast de nieuwe vleugel ook een renovatie van de bestaande gebouwen. In 2025 moeten de werken achter de rug zijn, de heropening van het museum is voorzien voor 2026.

Sami Souguirschepen van Cultuur en Stadsontwikkeling, voorzitter sogent
Meer dan een museum

Op het gelijkvloers van DING komt de stadskamer, een multifunctionele ruimte. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen er een plek. Op de eerste verdieping is er ruimte voor lezingen en presentaties. De workshopruimtes komen op de tweede verdieping en op verdieping drie is er plek voor gratis expo's. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de vierde verdieping zullen een mooi zicht bieden op de Gentse skyline.

De technieken, de ruimte voor de art handling en restauraties, de toiletten en de vestiaire komen op de ondergrondse verdieping van DING en vleugel 1992. In het aanpalende 16de-eeuwse Huis Leten komt tot slot een museumcafé met zicht op een verborgen binnentuin aan de achtergevel.

Met de bouw van de nieuwe vleugel DING in de Drabstraat wil Design Museum Gent de sprong maken naar een volwaardig en modern multifunctioneel museum van internationale allure. Vlaanderen investeert op die manier in een levendige ontmoetingsplaats voor al wie met design bezig is in de brede betekenis van het woord.

Jan JambonVlaams minister-president
Designmuseum DING Eerste Steen 005
Designmuseum DING Eerste Steenlegging, foto © Michiel De Cleene 2023
Circulaire gevelsteen en 'urban mining'

Het bouwproject draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Voor de façade van DING werd door BC Materials en Carmody Groarke een circulaire gevelsteen ontwikkeld op basis van kalk en Gents bouwafval (gebroken glas en beton). De steen wordt niet gebakken maar geperst en heeft zo een lagere koolstofvoetafdruk.

Het bouwproject zet ook in op 'urban mining', het recycleren van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. Zo worden de natuurstenen vloer- en traptegels uit vleugel 1992 gerecupereerd en vermalen om de vloer in deze vleugel aan te vullen met een nieuwe terrazzo vloerbekleding. Verder wordt het hout van de oude trappen hergebruikt als trapneuzen voor de nieuwe trap in DING.